Ekonomija

Šćekić: Reciklaža može da uposli 30.000 ljudi

Reciklažna industrija u Srbiji trenutno upošljava oko 10.000 ljudi, a uz predvidiv sistem i formiranje Zelenog fonda mogla bi da uposli 30.000 ljudi, izjavio je vlasnik preduzeća “Jugo-impex” i “E-reciklaža” Vujadin Šćekić na konferenciji “Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27” održanoj povodom 5. juna svetskog Dana zaštite životne sredine.

“Naša zemlja mora da ubrza formiranje Zelenog fonda. U taj fond bi se uplaćivala taksa koju svi gradjani plaćaju kada kupe uredjaj ili proizvod koji nakon upotrebe postaje otpad. Ta sredstva treba da se ulažu u reciklažnu industriju kao naknada za neekonomsku reciklažu, odnosno reciklažu opasnog otpada. Bez Zelenog fonda koji je predvdjen Zakonom o upravljanju otpadom stagniramo i izgubićemo korak sa zemljama u okruženju”, izjavio je Šćekić.

On je istakao da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije,

“Ukoliko napravite predvidiv sistem u oblasti reciklaže, onda imate na tržištu veliku količinu čiste sirovine. Ta sirovina izaziva novi stepen prerade, traži i ide u nove investicije. Problem je medjutim, što kao mladu industriju ljudi još ne prepoznaju koje su joj realne mogućnosti”, istakao je Šćekić.

On je ranije podsetio da je reciklaža ekonomski neisplativ posao svuda u svetu tako da je isplata nadoknade reciklerima obavezna, međutim naknade za reciklažu se kod nas i dalje plaćaju jednom godišnje, umesto na tri meseca, zbog čega recikleri tokom čitave godine moraju da se zadužuju.

Peti jun usvojen je kao svetski Dan zaštite životne sredine u znak sećanja na prvu Konferenciju Ujedinjenih nacija o zaštiti životne sredine održanu u Stokholmu 1972. godine.

Tada je 113 okupljenih zemalja usvojilo zajedničku izjavu o potrebi međunarodne ,globalne, saradnje u cilju očuvanja životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com