Društvo

Akcija sakupljanja električnog otpada

Udruženje “Eko gerila Niš” i Socijalna zadruga Roma “eko-AKTIV” pokreću zajedničku akciju sakupljanja sitnog električnog i elektronskog otpada. Akcija je kontinuirana, bez vremenskog ograničenja, a sprovodi se tako što će biti otvoreni punktovi na kojima građani mogu odložiti svoj otpad, navode organizatori.

 

Razlog pokretanja akcije je što u Nišu nema mesta na kojima građani mogu na bezbedan način odložiti sitan električni i elektronski otpad i ne postoji njegovo organizovano prikupljanje.

“Ovaj otpad spada u vrstu OPASNOG otpada, kontaminira zemljište i ne sme se mešati sa ostalim otpadom, odlagati pored kontejnera, a naročito bacati u prirodu. Zato želimo da ga predamo na reciklažu, gde mu je i mesto”, ističu.

Prema dogovoru, prikupljeni otpad će redovno preuzimati E-reciklaža Niš.

“Obzirom da akciju pokrećemo iz čisto ekoloških razloga, pošto je cilj delovanja našeg udruženja očuvanje životne sredine i podizanje ekološke svesti, sa njima nismo pregovarali o ceni koju bi plaćali za otkup tog otpada, a od novca koji prikupimo želimo da formiramo fond za uređenje zelenih površina u Nišu. Pristup tom fondu bi imali svi građani i stanbene zajednice koje žele da unaprede svoju okolinu”, napominju organizatori.

Pod električnim i elektronskim otpadom se podrazumava:
– mali kućni aparati;
– računarske komponente i periferije (tastatrue, miševe), štampače, istrošene tonere i kertridže,
– svetiljke (fluorescentne cevi, neonske svetiljke, sijalice sa užarenim vlaknom – za sada se kod nas LED sijalice ne recikliraju),
– zvučnici i slušalice, daljinski upravljači,
– dečije električne igračke (vozići, automobilčići, video igrice…),
– razna elektro-oprema (prekidači, ispravljači, utičnice) itd.

Punktovi na kojima građani mogu da predaju svoj otpad nalaze se na sledećim lokacijama:

  • Tekvondo klub “Ramin-Niš” i Tekvondo klub “Feniks-Bulevar” – TC Zona 2, Bulevar Nemanjića 85a, 2. sprat, lokal 82;
  • Romski kulturni centar – Pukovnika Rajevskog 1 (ponedeljak – petak od 7 – 15h) Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije – Dušanova 8, Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com