Ekonomija

Sakupljanje i prerada otpadnih voda, jedan od najvećih projekata u Republici Srbiji

Grad Niš još uvek nema centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i jedinstvenu kolektorsku mrežu. Kako bi se doprinelo boljem kvalitetu reke Nišave, koja je recipijent otpadnih voda, žaštiti životne sredine i vodnog ekosistema, u Nišu je planirana izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, a na projektu radi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Kako poručuju iz KLERP-a sam projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu se sastoji iz šest  komponenti, vrednost projekta je preko 50 miliona evra, finansiran je i evropskog IPA fonda i to je trenutno najveći projekat u Republici Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

“Projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu se sastoji iz šest  komponenti. Od toga je jedna i najveća centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u “Ciganskom ključu”. Jedna komponenta je tretman vode od pranja filtera u fabrici pijaće vode na Medijani. Ostali delovi projekta tiću se izgradnje kolektorse mreže”, kaže Vesna Stojanović iz KLERP-a.

Postrojenje na “Ciganskom ključu”, projekat; Foto: KLERP

Izgradnja kolektorske mreže, ukupne dužine 47 kilometara, obuhvata izgradnju glavnih kolektora za dopremanje i povezivanje čitavog sistema otpadnih voda na teritoriji grada Niša i vođenja do centralnog postrojenja za prečišćavanje.

“Jedan deo se odnosi na rekonstrukciju posojećih kolektora, kao što je recimo kolektor u ulici Dušana Popovića. Jedan deo je izgradnja rasteretnih kolektora tamo gde smo imali zagušenja u smislu malog protoka prilikom velikih kiša, kao što je u Knjaževačkoj ulici. I jedan deo se tiče proširenja mreže u okviru prioritetnog investicionog projekta, što znači izgradnja kolektorskih mreža i glavnih kolektora u prigradskim naseljima”, rekla je Stojanović.

Glavni kolektori biće izgrađeni u Čamurliji, Humu, Jelašnici i Gabrovcu. Odluka gde će biti izgrađena kolektorska mreža u prigradskim naseljima je zavisila od blizine, kao i od gustine naseljenosti tih naselja, dodala je Stojanović.

“Svega 38% celokupne površine Niša pokriveno je kolektorskom mrežom. Urbana infrastruktura čini oko 87% kanalizacione mreže, dok sela i prigradska naselja nisu dovolno pokrivena. Sistem za prečišćavanje otpadnih voda doprineće boljem kvalitetu reke Nišave, kao recepijenta prečišćene vode. Doprineće zaštiti životne sredine generalno, vodnog ekosistema i uopšte podići će kvalitet reke Nišave na taj nivo da bi i rekreacija bila moguća, što sada nikako nije slučaj”, zaključiča je Vesna Stojanović.

Iz KLERP-a dodaju da je u toku priprema tehničke dokumentacije i tenderski dosijea i radi se o međunarodnim tenderima. Nakon raspisivanja tendera samo trajanje i odluke o potpisivanju ugovora će trajati od šest meseci do godinu dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com