Politika

Reforma javne uprave ključna za priključenje EU

Reforma javne uprave je jedan od tri kjlučna uslova za priključenje Srbije zajednici evropskih zemalja, istako je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na Petom zasedanju Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU koje je održano u Nišu. On je dodao da opštine i gradovi u tom procesu imaju velike obaveze i zato kroz reformu javne uprave, reformišemo i lokalne samouprave kako bi njihove administracije bile što spremnije da odgovore na izazove, rekao je Ružić.

 

 

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave

„Javna uprava ne sme da bude opterećenje ni građanima ni privredi. Ona ne sme da bude kočnica na putu priključivanja Evropskoj uniji, već neko ko nameće dinamiku i ritam reformama“, kazao je Ružić. „Ono što smo uradili kako bi poboljšali rad javnih lokalnih samouprava to je da smo pojednostavili i ujednačili postupanje u 188 najvažnijih procedura u nekim gradovima i opštinama zajedno sa Konferencijom gradova sa kojom smo u ovom projektu. Digitalizujemo upravu da bi službenici brzo razmenjivali informacije i završavali poslove, unapređujemo njihova znanja i veštine da bi što bolje prihvatili promene, ali i da hrađani, istovremeno, ne bi morali previše da se bave pribavljanjem dokumenata“, istakao je Ružić i dodao da podršku za ove aktivnosti imamo i od EU koja nam pomaže na različite načine, a najznačajnija podrška dolazi kroz Sektorsku budžetsku podršku koja iznosi 80 miliona evra.

Ministar je naveo da se reforma odnosi na efikasnost, ekonomičnost, bolje upravljanje resursima. Dodao je i da poslednji Izveštaj o napretku Srbije u procesu EU integracija konstatovao napredak u ovim oblastima.

„Možemo da se pohvalimo da je sistem upravljanja ljudskim resursima daleko unapređen činjenicom da je donet Zakon o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, koja praktično predstavlja centralnu instituciju za sticanje novih znanja, ovladavanja novim alatima, praktičnih znanja, koja koriste svim službenicima i ima širi obuhvat nego što je do sada imala služba za upravljanje kadrovima“, dodao je Ružić.

On je dodao da je veoma značajna i podrška koju dobijamo kroz rad tela kao što su Zajednički konsultativni odbori regiona EU, jer razmena iskustva sa lokalnim samoupravama iz evropskih zemalja veoma znači za naše opštine i gradove koji nose 75% obaveza u pristupanju EU.

Minstar Ružić je da do kraja ove godine očekuje da bude usvojen i Zakon o centralnom registru stanovništva kao i izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će olakšati rad inspekcijama i inspektorima.

„U punom kapacitetu ćemo od iduće godine iskoristiti elektronske platforme e-inspektor i time olakšamo i relakiramo privredu, razdvojimo žito od kukolja, znamo šta je zdrava privreda u Srbiji, a šta nije. Da razlikujemo one koji svesno žele da prekrše zakon i time ugroze bezbednost i sigurnost poslovanja i bezbednost našuh građana“, naglasio je Ružić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com