Društvo

Bertolini: Niš uznapredovao više od drugih opština na putu ka Evropskoj uniji

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je danas u Nišu da je taj grad, po njegovom mišljenju, više uznapredovao na putu ka Evropskoj uniji od većine drugih opština u Srbiji.

„Nadamo se da će vlasti u Beogradu povećati svoju podršku opštinama i lokalnom nivou, jer je pristupanje Evropskoj uniji nešto treba da uradi cela zemlja, a ne samo vlada“, rekao je Bertolini prilikom obilaska Degustacionog centra „Zalogaj juga“ koji je opremljen uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Bertolini je u Nišu danas obišao i Lutkarsko pozorište u kome se uz pomoć Evropske unije postavlja novi sistem za grejanje i hlađenje, a obišao je i Centar za socijalni rad u kome je opremljena prostorija za obavljanje forenzičkih intervjua sa decom.

„Razni projekti se rade i unapređuju odnosi između Evropske unije i Niša. Niš računa na Evropsku uniju, a im iz Evropske unije računamo na Niš jer ovde ulažemo pare naših poreskih obveznika“, istakao je Bertolini.

On je kazao da je Evropska unija spremna da podrži nove projekte u Nišu, između ostalih i one koji se tiču socijalnog stanovanja, ali da su im potrebni dobri završeni projekti. Na taj način će, dodao je Bertolini, Evropskoj biti lakše da podrži njihovo sprovođenje.

Foto: B. Lj.

Na pitanje novinara da prokomentariše izveštaje koji navode da u Srbiji postoji dosta problema sa korupcijom, medijima i slobodom govora, Bertolini je rekao da je korupcija pitanja koje se analizira svake godine i predstavlja u izveštajima Evropske unije.

„Naravno da treba raditi na nekim pitanjima u Srbiji, ali ne samo na nivou vlasti i vlade. Postoje i određene komisije i razne instance koje bi trebalo da preuzmu svoj deo posla i da ga rade. Nacionalni i lokalni nivo treba da sarađuju sve više na rešavanju tih problema“, izjavio je Bertolini.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da gradu finansijska podrška Evropske unije puno znači, s obzirom na to da mnogo bespovratnih sredstava ulazi iz EU u Niš za različite projekte. Ona je kazala da je danas bilo reči o veoma važnim projektima, pre svega kada je u pitanju stanovanje i zbrinjavanje vrlo osetljivih kategorija stanovnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

    1. Kakva EU. Imamo toliko ,,nepismenih“ autovozaca koji ne samo voze u jednosmernim ulicama, svakodnevno iz suprotnog smera, nego neznaju i znake da citaju. Neka drzava ne baca novac na to, a i auto skole neka se zatvore jer ne daju adekvatno znanje za ponasanje u saobracaju.5

  1. Немам канализацију а два километара сам од града.Срамота и за град Ниш и за целу Србију.Каква црна европска унија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com