Društvo

“Radio Niš” nastavlja da budi, ali i niže nove uspomene

Studio Radio Niša bio je jedan od simbola Grada. Nažalost, posle 60 godina postojanja, radio je ugašen marta, 2010. godine.  Međutim, producent Oliver Paunović došao je na ideju da ipak vrati simbol Grada. Malo drugačiji, ali opet isti, počeo je sa radom na internetu, uoči Novogidišnje noći, posle deset godina pauze.

Radio Niš se nekada nalazio u kući Popića. Ova kuća u ulici Lole Ribara, imala je, možemo reći, nekoliko života i još živi. Prvo onaj kad je sagradila i u njoj živela jedna od najbogatijih i najuglednijih porodica krajem 19. veka, porodića Popić. Potom kada je u par navrata u njoj bio smešten kralj Srbije, Petar prvi Karađorđević.  U zgradi je bio i smešten štab prve Bugarske armije, Zavod za izradu zavoja, internat za nezbrinutu decu, da bi 1950. godine u nju bio smešten Radio Niš.

Foto: S.P.

“Braća Jovan i Đorđe Popić bili su jorgandžijski trgovci i već krajem 19.veka imali su nekoliko dućana u našem Gradu. Prema pisanim podacima govori se da se porodica Popić bavila i izvozom suvih sljiva u inostranstvo”, rekao je Ivan Matić, istoričar.

Kuća Popića sagrađena je 1900. godine u tada, kako su je nazivali “Gospodskoj ulici“. Danas, ulici Ive Lole Ribara, broj 7. Moramo priznati da ulica i danas nosi taj epitet. Tvorac ovog velelepnog izdanja nije poznat.

“Ono što se zna, da su u gradnji učestvovali italijanski majstori koji su ostali posle izgradnje železničke pruge Niš- Beograd 1884 godine”, dodaje Matić.

Pre nego što se uselio u ovo zdanje, Radio Niš je počeo da emituje svoj program u tadašnjoj kafani “Njujork”. 1950. godine osnovna prava preuzima Vlada Republike Srbije i od tada, pa do dan danas, studio Radio Niša nalazi na istoj lokaciji.

Ono što je zanimljivo da kroz svoj bogat radni vek radija,  jedan od urednika bila je i Branka Lukić, inače potomak porodice Popić. Zgrada kao značajan istorijski, kulturni i arhitektonski objekat stavljena je pod zaštitu države 1983. godine.

Radio Niš nastavlja da niže i budi stare uspomene.  Danas, talase radija možete da slušate bilo gde u svetu.

Inicijativu da radio stanica sa nazivom kakav je nekada slušao ceo Niš, pokrenuo je producent Oliver Paunović, kako kaže vođen sentimentalnošću i nostalgijom.

“Vođen sentimentalnošču i nostalgijom pokrenuo sam inicijativu za pokretanjem Radio Niša koji će vratiti svima nama oduzete uspomene. I tu nisam sam. Podršku su mi dale ugledne Nišlije, pisci, muzičari, sportisti, novinari, glumci i svi oni koji su slušali kvalitetan program i dobru muziku Radio Niša“, istakao je Oliver Paunović

Oliver Paunović, producent

Romantičnu muziku koja budi emocije možete da slušate i preko aplikacije Niške Vesti za iOS i Android.

Talase Radio Niša možete da slušate bilo gde u svetu na frekvenciji www.RadioNis.rs i da opet čujete vrhunske voditelje kao što je legendarni Toma Santrač. Dnevni muzički program je rezervisan za Ex-Yu muziku 70-ih i 80-ih godina uz izabranu muziku današnjice. Noćni muzički mix za vas pravi legenda Niša DJ Bane Miljković. Urednik programa Miloš Pavlović. Radio Niš možete da slušate i putem svetske aplikacije za Radio Stanice – Radio Garden. Jednostavno je, kada ukucate Niš, izlazi i „Radio Niš“.

 

Ceo prilog o istoriji radio Niša možete pogledati na : https://www.youtube.com/watch?v=qrk4RfUiQj8

“Čuvaj svoje uspomene blizu,  omiljene stvari još bliže” – Radio Niš najbliže.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sve je ok,ali bez zemaljske frekvencije ni radio Nis nece biti ono sto je stario radio bio,sramota za tadasnje gradonacelnike sto su dozvolili da se najveci radio u Nisu ugasi,tako da se zlocin prema radio Nisu nastavio posle bombardovanja predajnioka od strane Nato ,ugasivsi ga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com