Društvo

Prorektor NU: Plata asistenata 90.000, profesora 130.000, potrebno veliko povećanje

Prorektor niškog Univerziteta Vlastimir Nikolić apelovao je juče na nadležne da povećaju plate asistenata i profesora fakulteta kako bi mladi imali razloga da ostanu da rade u visokom obrazovanju.

„Sada je plata asistenata oko 90.000 dinara. Ukoliko neko treba da dođe iz Surdulice ili Vranja da plati stan u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu, šta će mu ostati za život? Plata redovnog profesora je oko 130.000 dinara“, izjavio je Nikolić u Gradskoj kući prilikom dodele priznanja najboljim studentima niškog Univerziteta.

Nikolić je rekao da plate moraju da budu znatno veće i istakao da se ulaganje u nauku vrlo brzo vraća.

„Za prošlu godinu izvoz Republike Srbije bio je oko 30 milijardi evra, a od toga je 3,5 milijardi izvoz vezan za IT tehnologije. Tu se izvozi čisto znanje, ništa se ne ulaže. To je porast u odnosu na 2022. godinu oko 35 odsto. Mi ni u jednoj grani nemamo povećanje izvoza od 35 odsto, a u drugim granama imamo ulaganje resursa, a ovde se izvozi znanje“, istakao je Nikolić.

On je kazao da se nada da će mladi ljudi koji završavaju ocene sa najvišim prosekom ostati na fakultetima da rade, jer kako je kazao, najbolje je učiti od najboljih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Prorektor se nije bunio kada je rektor Univerziteta u Nišu zaposlio ćerku i zeta na državne fakultete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com