Obrazovanje

Grad Niš nagradio najbolje studente sa po 50.000 dinara

Najbolji studenti fakulteta Univerziteta u Nišu i oni koji su završili studije sa prosečnom ocenom 10 nagrađeni su danas u Nišu sa po 50.000 dinara i diplomama.

Na današnjoj svečanosti u Gradskoj kući nagrađeno je 13 najboljih studenata fakulteta Univerziteta u Nišu i 16 diplomiranih studenata sa prosečnom ocenom 10.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotorivski poručila im je da ostanu u Srbiji da bi se, kako je kazala, “svi zajedno borili za nove generacije“.

Kazala je i da će se Grad potruditi da im napravi dobar ambijent da tu ostanu da rade i da stvaraju porodice.

“Na dobrom smo putu da završimo zgradu koju smo nekada kao grad započeli sa univerzitetskom fondacijom“, izjavila je Sotirovski.

Vlastimir Nikolić, prorektor niškog Univerziteta

Prorektor niškog Univerziteta Vlastimir Nikolić je izrazio du da će studenti koji su završili studije sa prosekom 10 nastaviti školovanje u Nišu ili na prestižnim univerzitetima u Evropi.

“Slažem se sa gradonačelnicom da treba da ostanete u Nišu, ali nije loše da pre toga deo vas ode van zemlje na dodatno usavršavanje, da vidite kako se tamo radi“, kazao je Nikolić.

Izrazio je uverenje da će najveći broj nagrađenih studenata ostati da radi na fakultetetima, dok, kako je rekao, za “dobar deo” njih, posebno sa tehničkih fakulteta, posla ima u kompanijama u Nišu i Srbiji.

Smatra da država mora, da učini “jedan veliki korak” kako bi zadržala najbolje na fakultetima, jer su, kako je ukazao, trenutno plate asistenata i saradnika vrlo male.

“Najbolja deca neće da ostanu na fakultetima zato što su plate male. Asistent ima 70.000 dinara, možda sada nakon povećanja 80.000 dinara“, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, informatičari sa Prirodno-matematičkog i Elektronskog fakulteta, posle godinu dana rada zarađuju 200.000 dinara, što je tri puta nego što država daje asistentima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com