Kultura

Promovisana knjiga o fudbalskom Nišu tridesetih godina prošlog veka

U Istorijskom arhivu Niš održana je promocija knjige "Prilozi za istoriju fudbala u Nišu kroz staru štampu iz 1933. godine" autora Boban Jankovića i Maje Kitanović.

Niške novine iz tog perioda su prenosile događaje sa utakmica fudbalskih klubova Pobede, Građanskog, Sinđelića, Omladinca i Gajreta o čemu su, u spontanom razgovoru sa direktorkom Istorijskog arhiva Snežanom Radović, govorili autori Boban Janković i Maja Kitanović i recenzent knjige Srđan Tomić.

Prisutni na promociji su imali prilike da se vrate u 1933. godinu i čuju neke zanimljivosti iz sportskog života Niša iz ovog perioda. Izdavač knjige „Prilozi za istoriju fudbala u Nišu kroz staru štampu iz 1933. godine“ je Istorijski arhiv Niš.

Ovo je tek četvrta knjiga koja se bavi istorijom fubala u Nišu u međuratnom periodu. Svi rezultati, izveštaji sa terena, tabele i zanimljivosti o tom periodu predstavljeni su u knjizi.

Knjiga sadrži sportske podatke iz novina od pre 90 godina, koji su preneti na pitak način kako bi bili zanimljivi i publici kojoj fudbal nije najbitija stvar na svetu.

Knjiga sadrži čak 52 broja „Niških novina“, koje su izlazile kao nedeljne novine. 

Arhivski savetnik i poznati niški istoričar Boban Janković kaže da je zadivljen stilom pisanja koji je drugačiji od današnjeg sportskog izveštavanja. Plan je da se ova fudbalska storija nastavi i to za period između 1941. i 1944. godine i to baš u vreme kada je naš grad bio okupiran.

Foto: Boban Janković

„Još uvek sam ushićen od promocije ali evo polako se sležu utisci. Ponosan na sve urađeno ali negde i osećam odgovornost da ovu priču moramo da nastavimo jer vidim da je sama knjiga zainteresovala mnoge”, kaže Janković za Niške Vesti.

On dodaje da je kroz rad na ovom naslovu bio impresioniran stilom pisanja tadašnjih novinara.

“Puno je tu bilo arhaizma, koristili su neke reči, koje se danas ne koriste u fudbalu i to je ta lepota izražavanja tadašnjih žurnalista”, rekao je Janković.

Istoričarka Maja Kitanović kaže da je jedino za 1933. godinu koja je obrađena bilo najviše podataka, pa je ona umesto samo članka za Peščanik, kako je prvo planirano, postao knjiga. Ona dodaje da je to jedina godina za koju su sačuvani podaci, za sve ostale godine su samo delići.

Mirko Radenković, koji je bio novinar smatra se trećim autorom ove knjige, jer su upotrebljeni njegovi tekstovi, kažu autori.

Foto: Boban Janković

Ako ste nekog od viđenijih Nišlija želeli da vidite, tada a bio je zanatlija ili trgovac mogli ste to, ali na nekom od sportskih borilišta, tvrdi recenzent knjige Srđan Tomić. On dodaje da je nekada štampa bila najvažnija a kroz samo izveštavanje o sportskim događajima opisivale su se i prilike u Nišu u to vreme.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com