DruštvoKultura

Preko sto izvođača na Etno susretima u Niškoj banji

Tradicionalna manifestacija koja promoviše narodnu radinost i stare zanate „Etno susreti – Niška Banja 2018“ svečano će biti otvorena sutra u 13 časova. Svi koji posete ovu manifestaciju moći će da vide kako se prave opanci, kako nastaje čuveni pirotski ćilim ali i kako se kuje i obrađuje čelik uz bogat zabavni program i tradicionalna jela sa jugoistoka Srbije.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Pralić kazao je da će na manifestaciji učestvovati više od 100 izvođača koji će promovisati stare zanate.

-Veliki broj izlagača biće iz svih delova Srbije ali i iz inostranstva, održaće se i takmičenje za najbolju pletilju i vezilju, a biće i nadigravanja foklora kao i čuvena foklorijada koja je izuzetno posećena, rekao je Parlić.

Predsednica Udruženja žena Kruna Danijela Petković je dodala da je tema ovogodišnje manifestacije bela košulja koja je duboko utkana u tradiciju srpskoga naroda.

-Bela košulja se tradicionalno oblači za sva značajna životna dešavanja pa je tako ona tema oko koje se vrti ova manifestacija. Sajam je i takmičarskog karaktera pa će se birati najlepše istkana bela košulja koja mora biti ručno rađena, kaže Petković.

Prema njenim rečima, ova manifestacija će biti posebno zanmljiva deci jer će imati prilku da se upoznaju sa tradicijom svog naroda ali i sa tradicijom drugih naroda koji će predstaviti svoje stare zanate.

-Imamo saradnju sa školama pa će deca organizovano doći da vide kako se tka pirotski ćilim, kako se kuje gvože i kako se prave čuveni opanci, kaže Petković.

Ona je dodala da veliko interesovanje, svake godine vlada, za tradicionalnu hranu sa našeg podneblja.

-Jugoistočna Srbije je poznata po spremanju nekih specijaliteta kojih nigde nema, retko gde postoji sukana pita, punjene paprike sa semnkama od tikve, specifične proje, kaže Petković.

Drugi dan manifestacije, rezervisan je za foklor, pa se u 16 h program seli na platou kod fontane gde počinje festival foklora, dodali su organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com