Društvo

Pravosnažno: Novčane kazne školi i direktorki zbog Alekse

Bivša direktorka niške osnovne škole Suzana Popović Ickovski kažnjena je sa maksimalnih 500.000 dinara jer nije preduzela mere za sprečavanje vršnjačkog nasilja nad četrnaestogodišnjim Aleksom Janković, koji je nakon toga izvršio samoubistvo.

presuda

Prekršajni apelacioni sud pravosnažno je dosudio maksimalne novčane kazne niškoj Osnovnoj školi “Sreten Mladenović Mika” i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Ovom odlukom odbijene su žalbe škole i direktorke i potvrđena je prvostepena presuda Prekršajnog suda u Nišu, rekao je portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić, a prenosi Tanjug.

“Nadamo se da je ova maksimanlna kazna srazmerna cilju prevencije vršnjačkog nasilja i da će skrenuti pažnju svih odgovornih u školama da se ovakvi događaji više nikada ne ponove“, naglasio je Ilić.

Prekršajni sud kaznio je školu, u koju je Aleksa išao, sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara, jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o prekršajima.

Oni su oglašeni krivim jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu preduzeli mere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja.

U obrazloženju presude posebno se navodi šest slučajeva nasilja nad Aleksom, koje su izvršili njegovi vršnjaci, šest dečaka i jedna devojčica.

Nakon više meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja Aleksa Janković je 10. maja prošle godine stradao nakon skoka s trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Mediji su preneli i da je pred Višim sudom u Nišu završen i krivični postupak protiv trojice maloletnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, a koji je pokerenula Grupa za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Nišu.

“Vođa” nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor u trajanju od šest meseci do dve godine, a dvojica dečaka po ukor suda, što su su maksimalne kazne pripisane zakonom za njihov uzrast.

Bivša direktorka škole Popović Ickovski je u novembru 2015. godine podnela ostavku.

U izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju ranije je navedeno da je od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika” imala saznanja ili prijave za više slučajeva fizickog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja o nasilju nad drugim učenicima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com