Zdravlje

PRAVI PODVIG: Lekari spasili ruke dvojici pacijenata

Lekari niškog Kliničkog centra u poslednja tri dana spasili su ruke dvojici pacijenata, koje su bile potpuno amputirane.

Najpre je u noći između petka i subote, lekarski tim, uradio replantaciju ruke isečene iznad nadlaktice, čoveku iz Jelašnice, a zatim u toku jučerašnjeg dana urađena je i replantacija ruke rudaru koji živi u okolini Aleksinca.

Pomoćnika direktora Kliničkog centra Niš Goran Stanojević kaže da je četrdesetšestogodišnji pacijent iz Jelašnice ostao bez desne ruke prilikom sečenja ogrevnog drveta na cirkularu, dok se na dvadesetčetvorogodišnjeg rudara obrušila stane i tako mu amputirala desnu ruku iznad nadlaktice.

“Oba pacijenta se osećaju dobro. Pacijent iz Jelašnice već je izašao iz intenzivne nege, dok se mladić iz okoline Aleksinca još nalazi na intenzivnoj nezi“, dodao je Stanojević.

Operacije su trajale više od četiri sata, pojašnjava direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i šef multidisciplinarnog tima koji je uradio operaciju, Predrag Kovačević.

“Krvotok smo uspevali da povratimo za kratko vreme, što je veoma bitno za oporavak”, izjavio je Kovačević.

Dejan Demirović

Dejan Demirović iz Jelašnice kaže da se dobro oseća. Dodaje da se sapleo i podleteo pod cilkural.

“Nadam se da će moja ruka biti spašena i da će biti dobro. Lekari su mi brzo pomogli, i zahvaljujem im se na tome”, kazao je Dejan novinarima.

Lekari Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Nišu prethodne tri do četiri godine nisu imali slične operacije, a u poslednje dve decenije radjena je samo replantacija šaka i prstiju, rekao je Kovačević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com