Kultura

Poznati dobitnici najvišeg priznanja Grada Niša “11. januar”

Dobitnici najvećeg gradskog priznanja – Nagrade 11. januar koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća pojedinaca i kolektiva, ove godine pripalo je niškom Narodnom pozorištu, Akademskom horu SKC, Miroslavu Veličkoviću, istraživaču i autoru knjige o Starom groblju, Đovaniju Antonijeliju suvlasniku firme “Olimpijas” i reditelju Željku Mirkoviću, potvrdio je danas predsednik Skupštine dr Boban Džunić i predsednik izborne Komisije.

Komisiju čine predsednik Komisije, dr Boban Džunić, članovi Grada, gradonačelnica Dragana Sotirovski, predstavnik Univerziteta, Vojske Srbije i Eparhije niške.

Foto: N.P.

Na javni poziv je trajao od 1. do 15. decembra ove godine, pristiglo je 30 predloga, u kategoriji za pojedince i kolektive.

“Komisija za nagrade grada Niša donela je jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnici nagrada 11. januar budu, u konkurenciji kolektiva, Akademski hor studentskog kulturnog centra u Nišu i Narodno pozorište, a u konkurenciji pojedinca Miroslav Veličković, autor knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju”, Đovani Antonijeli, suvlasnik firme “Olimpijas,  koji zapošljava preko 1500 ljudi i Željko Mirković, reditelj”, obrazložio je dr  Džunić.

Predsednik Komisije čestitao je dobitnicama i poželeo da im ovo priznanje bude podstrek i da nastave da ostavaruju dobre i profesionalne rezultate u oblastima svog delovanja čime donose afirmaciji u prosperitetu našeg Grada.

Akademski hor ove godine proslavlja pola veka postojanja, a pozorište čak 135 godina rada.

„U jubilarnih 135 godina postojanja pozorišta i pozorišnog života u Nišu važno je podsetiti na bogato nasleđe niškog tetara“, ističe dr Džunić, dodavši da, prva pozorišna trupa “Sinđelići”,osnovana je na inicijativu profesora Prve muške gimnazije Stevana Sremca, Stevana Niškića, Lale i Špire Kalike, kao i učitelja Milorada Petrovića, činovnika Đorđa Protića i Mihajla Dinića. Prva predstava koju je izvelo pozorište bila je “Sprski ajduci”, Jovana Sterije Popovića i to 11. marta 1887. godine“.

U nagradu, koja je ustanovljena 1995. godine, spadaju diploma, statueta „Oslobodiocima Niša“ i novčani iznos od 500.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com