Некатегоризовано

POSLEDNJA KLAPA FILMA “GLUMČINA”: Bliski saradnici i prijatelji Zorana Radmilovića sa pregršt emocija o slavnom glumcu

Proteklog vikenda pala je i poslednja klapa snimanja dokumentarnog filma “Glumčina” o pokojnom Zoranu Radmiloviću, niške City produkcije. Poslednje sekvence snimljene su u Beogradu i Novom Sadu, a o čuvenom Radmiloviću sa puno emocija pričali su njegovi prijatelji.

O glumcu, dramskom pesniku, pustolovu Zoranu Radmiloviću, valja i govoriti i ćutati – napisao je svojevremeno Muharem Pervić. Valja ga se sećati u ljubičastoj tami pozorišnog spektakla i tamnoj noći kada se vraćao svom domu. Kako god “valja ga se sećati”.

Mira Banjac, glumica i producent Oliver Paunović

“Mislim da je smrt Zorana Radmilovića afirmacija života umetnosti, života u očevima i deci koji su gledali njegove predstave, u starijim i novim generacijama koje s nesmanjenim interesovanjem gledaju njegova televizijska i filmska ostvarenja. Poslednji deo filma “Glumčina” snimljen je u Vojvodini”, rekao je Niškim Vestima producent Oliver Paunović.

Snimanje filma počelo je njegovom rodnom gradu Zaječaru nakon 35 godina od smrti Zorana Radmilovića. Na scenariju je radio glumac Milan Caci Mihajlović, koji je za Zoranom radio punih 13 godina u brojnim predstavama, ne samo u “Radovanu III”. Zato je pristao da svoja sećanja prenese ljudima koji rade film, jer, kako je istakao, ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već 35 godina, ali zahvaljujući njegovom delu on je izuzetno prisutan i dan-danas.

Reditelj Vladimir Ristić kazao je da je snimanje filma bilo opterećeno krajnje nepodsticajnom situacijom zbog epidemije, ali ipak i pod takvim uslovima uspeli su da rad na terenu konačno privedu kraju.

Vladimir Ristić, reditelj, Goran Marković, reditelj, Bojan Jovanović, snimatelj, Milan Caci Mihailović, glumac

“Poslednji segment predstavljao je poseban izazov, s obzirom da je reč o snimanju svedočanstava sa Zoranovim, baš, baš – bliskim saradnicima i prijateljima. Snimljeni materijali sa Goranom Markovićem, Sekom Sablić, Mirom Banjac, Dušanom Kovačevićem i Zdravkom Šotrom – predstavljaju apsolutno bogatstvo. Ispunjeni emocijom, proživljenim dogodovštinama i ličnim reminiscencijama ova kazivanja su apsolutna blagodet za film. Sada meni kao reditelju predstoji najteža obaveza u smislu selekcije materijala i velika je šteta što mnogo toga – neće moći da uđe u finalnu verziju. Zato valja podržati ideju producenta Paunovića o realizaciji serije. Mislim da bi to bio pun pogodak, jer materijal koji smo spremili to omogućava, a Zoran Radmilović – apsolutno zaslužuje”, rekao je reditelj Vladimir Ristić.

Film će po svojoj strukturi biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu. Veliki oslonac je arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije

Zdravko Šotra, reditelj

Film će premijerno biti prikazan na Danima Zorana Radmilovića, i to povodom dva jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. godina od osnivanja festivala.  Takođe, dokumentarac “Glumčina” biće prikazan i na Filmskim susretima u Nišu, ali i na mnogobrojnim festivalima u zemlji i regionu..

Seka Sablić, glumica i producent Oliver Paunović

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo je 21. jula 1985. Odigrao je neke od najzapaženijih pozorišnih uloga i neke od najupačetljivijih u istoriji naše kinematografije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com