Kolumna

Porok i prijatelji

I naravno, Džej… ekranom se vrti još jedna iz niza repriza, specijala, manje ili više uspešnih omaža tužnom čoveku, sjajnom pevaču, neki nismo ni znali – dobrotvoru, za kojeg neki koji su ga znali i poštovali sinoć smogoše snage da javno progovore o ulozi poroka u njegovom preranom odlasku.
Može čovek da izađe na ulicu… i da se više ne vrati kući. Može da ga savlada korona, da podlegne i najobičnijem gripu, može, zdrav, jak i rumen, ko od brega odvaljen, da se jednog dana i ne probudi. Tek onako.
Može čoveka da ubije spoznaja vlastite propasti zbog kocke, da ga uništi alkohol, da ga razori droga, da ga smrvi prebrza vožnja, da ga odnese nebezbedno plivanje ili planinarenje… Može da ga stigne zalutali ili baš njemu namenjeni metak, da mu auto ode u vazduh zajedno sa njim, da bude na pogrešnom mestu dok nad njegovom zemljom padaju bombe navođene tamo gde će naneti najviše štete…
Možda je istina da nema smrti bez sudnjega dana, al opet, da bismo živeli bez osećaja krivice, kajanja zbog toga što ništa nismo ili smo nedovoljno učinili, bez osećaja odgovornosti zbog nečije tragedije koja je najverovatnije mogla da se predupredi, ne postoji suvišna reč, beskoristan postupak i potez, kada vidimo da se neko pored nas samouništava. I ne samo forme radi, zarad sopstvenog otklona odgovornosti od izvesnosti koja mu sledi, već najpre zbog njega samog i onih koje će njegov prerani odlazak najviše unesrećiti.
Znam da je jačina svakog pojedinačnog poroka daleko veća od najveće snage volje i dobrih namera… i sama snagu svog karaktera merim stepenom odolevanja slatkišima, al opet, čini mi se da, kada bi svi oni koji vole onoga ko je na putu da mu porok zauvek presudi, zajednički stali ispred njega i rekli mu svoje, ne bi bilo ovoliko “nedelja, a mene sa vama nema”.
Da je takvih bilo u ovom konkretnom slučaju, neke devojke bi i danas imale oca, neka deca dedu, neki beskućnici bi i jutros znali da ih čeka siguran obrok okačen o neko drvo na Dorćolu, a svi mi bismo se radovali nekom novom hitu uz koji bismo se smejali, plakali, tugovali ili lumpovali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com