Društvo

U PRIHVATILIŠTU GERONTOLOŠKOG CENTRA sklonište od niskih temperature pronošlo 15 beskućnika

Ledeni dani koji nas prate ovih dana naterali su beskučnike da potraže toplije utičište, a pronašli su ga u Prihvatilištu Gerontološkog centra u Nišu u kome trenutno boravi petnaestak beskućnika iz Niša i sela u okolini grada, saznajemo od direktora ove ustanove Milana Stevanovića.

On dodaje da ih je pre naleta ledanog talasa bilo znatno manje, oko pet do šest, ali kada je temperatura počela naglo da pada njihov broj se povećao, a ovih dana očekuju još njih.

Pamte godine kada je u Prihvatilištu bilo i do tridesetak beskućnika.

“Neki od njih dolaze sami, ali uglavnom na njih ukažu njihovi rođaci, komšije ili poznaninici, a ne retko i građani koji ih stalno viđaju”, kaže Milan Stevanović. “Uglavnom ih prvo prijave Centru za socijalni rad “Sveti Sava” ili policiji, a njihove ekipe zatim izlaze na teren, pronalaze ih i smeštaju kod nas”.

Ponekad beskućnike u Prihvatilište dovede i ekipa Hitne pomoći pošto im na poziv nekih građana ukažu pomoć.

“Dolaze kod nas u jako lošem stanju i promrzli, ali nakon prijema imaju isti tretman kao i ostali naši korisnici. Prolaze prvo higijenski tretman, potom dobijaju celu i toplu odeću, a dok borave kod nas imaju redovne obroke i lekarske preglede. Oni koji su bolesni dobijaju punu zdravstvenu negu i odgovarajuću terapiju”, objašnjava direktor Gerontološkog centra u Nišu.

Prema njegovim rečima nema pravila kada se radi o životnoj dobi beskućnika.

“Kada se radi o godinama ne postoji nikakvo pravilo. Imamo i mađe i starije osobe, one od dvadeset, ali i one koje su zagazili u sedmu ili osmu deceniju života”, dodaje Stevanović. “Uglavnom se radi o socijalno ugroženim ljudima nižeg obrazovanja”.

Vrata prihvatilišta otvorena su za osobe sa ulice i iz okoline Niša, gotovo iz celog Nišavskog upravnog okruga. Najviše ih ima iz okolnih sela.

“Uglavnom se radi o ljudima iz staračkih domaćinstava koji žive sami i koji zbog godina koje imaju ili bolesti nisu u stanju da sami brinu o sebi. Neki od njih kod nas dođu kada su ovako niske temperature, ali se dešava da i trajno ostano kod nas na smeštaju. To zavisi od procene Centra za socijalni rad”, objašnjava Milan Stevanović.

Mada imaju sve uslove za kvalitetan život u Prihvatilištu, ljudi ulice ne zadržavaju se dugo u njemu. Uglavnom dok se temperature ne popne koji stepen više iznad nule i boravak pod otvorenim nebom ne postane prijatniji. Tada napuštaju tople sobe i vraćaju se svom svakodnevnom životu i, uslovno rečeno, slobodi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com