Društvo

Prihvatilište za stara lica i beskućnike puno iako je leto

Iako je leto niško Prihvatilište za odrasla, stara lica i beskućnike je puno. Ranijih godina u smeštajima koji su služili toj nameni bila su leti skoro uvek prazna, sa prvim hlanim danima beskućnici su svoj krov nad glavom pronalazili tu, tu su bili i tokom zime. Ono što je neobično kod niškog prihvatilišta je to da je ono 19. avgusta puno.

Desetak korisnika je trenutno u smeštaju u zgradi bivše Mesne kancelarije „Braće Tasković“, u blizini parka Čair, ulica 9. brigade 59a a prostor je obezbedio Grad Niš.

Prihvatilište za odrasla, stara lica i beskućnike; Foto: Niške Vesti

Prihvatilište za odrasla, stara lica i beskućnike počelo je sa radom marta ove godine, po dobijanju licence od strane Ministarstva za socijalnu zaštitu, o čemu su Niške Vesti pisale. 

Opremanje i renoviranje prostora je obezbeđeno iz sredstava” oportuniteta” od strane Ministarstva pravde u ukupnom iznosu od 3 150 000 dinara. Renoviranje je trajalo oko 2 meseca. Kapacitet prihvatilišta je do 15 korisnika.

Nikola Ilić, zamenik direktora Centra za pružanje socijalne usluge “Mara”

“Korisnici mogu najduže do šest meseci da borave u toku godine. Trenutni broj korisnika u toku leta varira između 9 – 11. Inače korisnici imaju pet obroka dnevno, na raspolaganju su im dvokrevetne i trokrevetne sobe, dnevni boravak za gledanje televizije i druge aktivnosti. Od zaposlenih o njima svakodnevno brinu negovatelji tokom 24 sata, medicinski radnici u dve smene i psiholozi takođe u dve smene od ponedeljka do petka”, kaže za Niške Vesti Nikola Ilić, zamenik direktora Centra za pružanje socijalne usluge “Mara”

Privatne obaveze mogu posle doručka da obavljaju svakog dana van ustanove s tim što moraju da se vrate najkasnije do 22 sata. Svako ko boravi u Prihvatilištu  mora da ima iz Centra za socijalni rad rešenje za prijem, kao i zdravstveni karton.

“Zadovoljni smo kako sve funkcioniše a korisnici za sada nemaju zamerke. Možda je malo neočekivano na usred leta imamo ovaj broj korisnika, ali to još jednom pokazuje svu opravdanost našeg truda da ovaj prostor ima ovako plemenitu namenu”, završava Ilić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com