Ekonomija

Podsticajna sredstva dobilo 135 poljoprivrednika

Direktne podsticaje Grada u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara dobilo je 135 poljoprivrednika. Konkurs za subvencije poljoprivrednika je i dalje u toku, jer je ostalo još neiskorišćenih sredstava. Za ovogodišnje subvencije opredeljeno je blizu 63 miliona dinara, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je juče jednom broju poljoprivrednika utučio ugovore, a sutra će ugovore u Gradskoj kući dobiti i ostali poljoprivrednici koji su prošli konkurs.

“Grad je ove godine izdvojio više sredstva za podsticaj poljoprivrednika nego prošle ili preprošle godine, ali obećavamo da ćemo sledeće godine ova sredstva uvećati za još 50 posto”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović”.

On je dodao da, bez obzira što se Niš kandiduje za grad naprednih tehnologija, ne zaboravljaju se ni žitelji koji žive na selu i bave se poljoprivredom.

“Pored ovih podsticaja koje odvajamo preko Sekretarijata za poljoprivredu, kroz druge programe ulažemo u infrastrukturu naših sela. Ove godine od 12 sela 10 će na teritoriji GO Pantelej završiti atarske puteve, a i to je jedan od vidova podrške našem selu”, kazao je Bulatović.

Foto: V.P.

Ukupan broj zahteva koji su podneti Sekretarijatu za poljoprivredu je je 145 od kojih je odobreno 135 zahteva, u ukupno odobrenom iznosu od 40,9 miliona dinara. Još uvek su raspoloživa sredstva za podsticaje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, za preradu i sertifikaciju , za nepoljoprivredne aktivnosti na seli i za regres za reproduktivni materijal.

“Konkursom je predviđeno da ova sredstva budu određena prema proizvođačima u iznosu od 50 do 80 odsto od ukupno traženih sredstava, a u zavisnosti od mera za koje su poljoprivednici konkurisali”, kaže Ljubiša Stojanović, pomoćnik sekretara Sekretarijata za poljoprivredu. “Danas sredstva dobijaju poljorivrednici koji su konkurisali za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i program mladih”.

Konkurs za dodelu subvencija za poljoprivrednike je i dalje u toku sve do utroška sredstava, a na spisku je 11 mera. Za ostale sibvencije na raspolaganju još 20 miliona dinara.

“Ove godine smo konkurisali za rashladnu opremu jer nam se nagomilava voće u vreme berbe, a sa ovom opremom voće može da se skladišti. Novac koji smo dobili od grada pomoći će nam da rešimo ovaj problem. Od traženih 6,5 miliona, a od grada dobijamo 5 miliona dinara, ali uložoćemo nešto i sami kako bi kompletirali opremu”, kaže Zoran Mitić ispred Zadruge “Agro Matejevac” iz Matejevca.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close