DruštvoKultura

Počinju dani frankofone kulture u Nišu

U Nišu će od 2. do 24. marta biti održani “Frankofoni dani”, manifestacija koja se tokom prethodnih godina održavala pod nazivom “Francuski dani”.

Pored Francuskog instituta u organizaciji manifestacije ovoga puta učestvuju i ambasade drugih zemalja u kojima se govori francuski jezik a koje su prisutne u našoj zemlji, navela je Valerija Vojinović, asistent za kulturu u niškom ogranku Francuskog instituta u Srbiji.

“Frankofoni dani” će u subotu početi polufinalnim takmičenjem za frankofonu pesmu, koje se ove godine održava po 16. put. U sali Niškog simfonijskog orkestra, od 13 časova, nadmetaće se mladi uzrasta od trinaest do dvadeset osam godina. Francuski institut ovo takmičenje po tradiciji organizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš.

“Nivo takmičara je iz godine u godinu sve bolji, tako da je žiriju sve teže da donese odluku. Do sada je uvek bilo više kandidata na takmičenju u kategoriji juniora, a sada imamo veliko interesovanje za takmičenje i među seniorima pa je taj broj izjednačen”, rekao je Miodrag Mladenović iz SKC-a.

Pobednik u kategoriji seniora ove godine će putovati u Egipat, a u kategoriji juniora u Tunis.

Polufinalna takmičenja će biti održana i u Novom Sadu, Beogradu i Kladovu, a finale, po tradiciji, u Nišu, 24. marta u Narodnom pozorištu u 14 sati.

Izložba slika “(Ne)sputano” Aleksandre Mirić, arhitekte-konzervatora, biće otvorena 4. marta u Paviljonu u Tvrđavi u 19 sati i moći će da se pogleda do 18. marta. Izložba, prema rečima umetnice, “predstavlja fini odnos između unutrašnjeg života i onoga što mi predstavljamo javnosti”.

Na Filozofskom fakultetu će 5.marta, u okviru “Frankofonih dana”, biti održan “Frankofoni diktat”, na kome će se u poznavanju pravopisa francuskog jezika okušati studenti i učenic.Pozorišna trupa “Balkanske precioze”, koju čine studenti francuskog jezika, izvešće pozorišnu predstavu “Scene iz provincijskog života u Srbiji”. Predstava je zakazana za 21. mart u 19 sati, a biće održano i predavanje o francuskoj gastronomiji, 22. mart u 13 časova. Departman za francuski jezik učestvuje u organizaciji ove manifestacije od svog osnivanja 2012. godine, istakao je profesor Ivan Jovanović, šef katedre za francuski jezik na Filozofskom fakultetu.

Deo manifestacije biće i gostovanje Sare Gisler, devojke iz Švajcarske, koja je sa dvadeset godina napustila kuću i krenula na putovanje po svetu. Tokom puta pisala je blog, a potom na osnovu njega objavila putopisnu knjigu. Sara Gisler će održati književno veče 11. marta u Deli prostoru, u 18 časova.

Francuski filmski karavan biće odžan 14. i 15. marta u Niškom kulturnom centru, a na programu će se naći komedije.

Veče poezije, uz učešće studenata Filozofskog fakulteta i volontera udruženja KOM018, koji će recitovati poeziju srpskih i francuskih pesnika, biće održano u kafe baru “Dnevna soba”, 18. marta u 19 časova.

Svi programi u okviru “Frankofonih dana” su besplatni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com