Kultura

Grad kupio Simfonijskom orkestru deo instrumenata

Grad Niš nabavio je 15 duvačkih i gudačkih instrumenata za niške simfoničare. Ovo je istorijski dan za Simfonijski orkestar, rekla je direktorka Tatjana Veličković Minčić i dodaje da je, za 71 godinu rada, to prvi put da dobiju nove gudačke instrumente.

Grad Niš kupio je Simfonijskom orkestru deo instrumenata neophodnih za rad jer je većina muzičara do sada koristila svoje bez novčane nadoknade. Gudačke instrumente ta ustanova kulture dobila je prvi put od osnivanja, posle sedam decenija.

“Iako je kompleksna nabavka gudačkih instrumenata, nije teško za duvačke instrumente, po serijskom broju, tim Niškog simfonijskog orkestra, sa direktorom Tatjanom Veličković Minčić, je dao sve od sebe. Da bi sve bilo kako treba mi smo sada dobili prvi put i svi imamo iste instrumente, i ne nosimo ih od kuće”, kaže prva violina Stanislava Alazođonski.

“Dobili smo osam gudačkih instrumenata, četiri violine, dve viole i dva violončela. Takođe smo obezbedili dva kompleta klarineta, jednu hornu, jednu flautu i jednu obou”, precizna je direktorka.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski veruje da će do kraja godine moći da opreme kompletan orkestar.

“Do kraja godine, verujem imaćemo kompletno opremljen orkestar i najzadovoljnija sam kad vidim izraze na njihovim licima. To su ljudi koji imaju nove instrumente, novo oruđe za rad i uz njihovo majstorstvo i nove instrumente sve bolje zvuči. Očekujem da od nove grupe koju je formirala premijerka, da status zaposlenih i ustanovama kulture bude bolji, da imaju veće plate, nadam se da ćemo mi u Gradu moći da ispratimo sve to”, казала је Sotirovski.

Нakon nabavke svih instrumenata sledeći korak је obnova zgrade Simfonijskog orkestra.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com