Kultura

Počeli radovi na Mediani, prvi turisti se očekuju juna

Ako svi radovi budu tekli po planu arheološko nalazište Mediana biće, posle 12 godina, otvoreno juna. Za mnoge posetioce Niša je nelogično da jedan takav istorijski spomenik ne radi više od jedne decenije, a čak i dok je radila posetioci nisu mogli da vide mozaike jer su bili prekriveni. Sada kada krene rekonstrukcija muzejske zgrade, kada posle toga mozaici budu otkriveni, kada se naprave pešačke staze gde posetioci mogu da prođu a da ništa ne oštete i vide šta to Mediana pruža, to znači da će, konačno, i ovaj problem biti rešen, ističe gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu dodaje da su radovi na Mediani već počeli. Finansira ih Ministarstvo za kuturu preko programa Gradovi u fokusu. Program je pokrenut 2008.godine. Na projektu je prvo radio Republiški zavod, a od 2018.godine Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

 

„Što se tiče uslova koje je dao Republiški zavod za zaštitu spomenika da bi se otvorio projekat vezan za Medianu, ispunjeni su, a radi se o dva podprojekta glavnog projekata Gradovi u fokusu koje finansira Ministarstvo kulture. Jedan projekat je rekonstrukacija zgrade nuzeja koja se nalazi ispod krovne konstrukcije na Mediani i taj projekat je započet. Radnici se već nalaze na nalazištu. Dinamika radova je sagledana a rok za završetak je 60 dana i ne bi trebalo da bude kašnjenja. Sledići deo projekta je turistička prezentacija. Za ovaj projekat čekamo saglasnost Ministarstva za građevinu čija nam je saglasnost potrebna za sve što se radi na Mediani obzirom da je u pitanju arheološki park od izuzetnog značaja na nivu Republike“, kaže Adriana Anastasov.

Turistička prezentacija podrazumeva staze unutar i van krovne konstrukcije, ograde, zaštitna stakla. Sve što podrazumeva najbolju zaštitu svega unutar Mediane ali pod uslovom da bude dostupno najširoj javnosti.

„Svi ovi radovi se izvode uporedo.Nećemo čekati da se završi prvi kako bi počeo drugi projekat. Onog trenutka kada dobijemo odobrenje ministarstva kreće se sa radovima. U međuvremenu, zajedno sa gradskim javnim preduzećima rešavamo osvetljenje i uređenje šetačkih staza u čemu nam pomžu JKP „Mediana“ i „Parking servis“ kao i „Naisus“. Radove redovno prate i predstavnici lokalne samouprave zajedno sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski jer nam je u interesu da Mediana bude što pre otvorena“, kaže Anastasov.

Naglašava da je arheološko nalazište Mediana od posebnog značaja za Republiku, pa će se dalji radovi obavljati preko projektnog finansiranja u saradnji sa resornim ministarstvom.

„Kada sve bude završeno Mediana će za turiste biti otvorena najmanje 9 meseci godišnje jer u zimskim mesecima mozaci moraju da budu zaštićeni“, kaže Anastasov.

Dodaje da objekat neće raditi tokom noći jer nema osvetljenja u krovnoj konstrukciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. E moja Gradonačelnice, možda će turisti prošetati Medijanom, kada direktorka Zavoda za zaštitu spomenika primi svoju ćerku u stalni radni odnos kod sebe u Zavodu. Dotle, bacajmo stotine miliona dinara i terajmo šegu sa gradskom vlašću, trošeći godine.

    1. Magdalena sve ste rekli u 2 rečenice. Ovo je decenijska sprdnja sa Gradom, svaka čast Zavodu !

  2. Deluje neverovatan nivo neznanja većnice A. Anastasov, ali očigledno da je i Gradonačelnica tu, jer je to njen izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com