Stari Niš

Najpoznatiji niški spomenik izradio je zagrebački vajar Anton Augustinčić

Spomenik Oslobodiocima Niša - friz kojim je prikazana borba Stevana Sinđelića na Čegru, Kole Rašića koji diže ustanak zajedno sa Nišlijama, srpsku vojsku koja je od 1809. do 1918. u više navrata oslobođa Niš

Spomenik Oslobodiocima je najpoznatiji niški spomenik i jedan od naspominjanijih u svakodnevnom životu Nišlija. Nalazi se u samom centru grada, na Trgu kralja Milana, i obeležava razdoblje oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca. Omiljeno je mesto okupljanja Nišlija decenijama, jer se baš na ovom mestu okupljaju sugrađani kada proslavljaju nešto, tuguju ili se udružuju oko ideje za promenama.

Ideja da se spomenik sagradi na Trgu kralja Milana stara je još od 1897. godine, a povod je bio 20 godina od oslobođenja od Turaka, izgradnja spomenika je čekala pune četiri decenije. Spomenik je otkriven 28. juna 1937. godine, na dan proslave 60-godišnjice oslobođenja Niša od Turaka.

Spomenik je izrađen od crnog mermera i sastoji se od šireg postolja sa četiri reljefa, bronzane skulpture i visokog postamenta u čijem je donjem delu postavljen splet figuralnih kompozicija ratnika u borbi. Ako se bolje zagleda to je friz kojim je prikazana borba Stevana Sinđelića na Čegru, Kole Rašića koji diže ustanak zajedno sa Nišlijama, srpsku vojsku koja je od 1809. do 1918. u više navrata oslobođa Niš.

Na vrhu spomenika je konjanik – „Vesnik slobode” u prirodnoj veličini, sa zastavom slobode na kojoj su četiri S (Samo sloga Srbina spasava).

Ova monumentalna skulptura je jedno od najznačajnijih ostvarenja novije jugoslovenske skulpture, a autor je Anton Augustinčić, poznati zagrebački vajar. Stavljena je pod zaštitu države 1983. godine.

Foto: Zlatko Nečevski

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ne prilici Niskim vestima,ozbiljnom portalu, da ima tabloidne naslove !
    Pa,sta ako je zagrebacki,covek je bio jugoslovenski orijentisan i posao je uradio profesionalno,istorijski i estetski !

    1. Nije uopšte tabloidni naslov, vrlo je činjeničan a to što ga vi tako tumačite je vaš problem
      ,pa još i branite Augustincića jugoslovenstvom kao da je ružno da je neko Zagrepcanin, sačuvaj me Bože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com