Kultura

(VIDEO) Uskoro premijera dokumentarnog filma „Niška Banja – Voda života“

Kroz naraciju prvaka Narodnog pozorišta Miroslava Jovića ispričana je priča koja neće ostaviti ravnodušne zaljubljenike u banju smeštenu na obroncima Koritnika, bogatu lekovitom vodom o kojoj delom i govori film.

Dokumentarno upakovan u sat vremena uz bogatu arhivsku građu ovaj film predstaviće banju kroz istorijske priče i pokazati svu lepotu i potencijal koji još uvek nije iskorišćen u punom obimu.

Kroz kazivanje Aleksandra I Karađorđeviča koji je često boravio u banji, kojeg tumači Miroslav Jović, vešto je ispričana priča o banji koju ne znaju baš svi koji u banju dolaze.

Namera je bila upravo ta, da se gradsko lečilište i banja predstave kao mesta gde su na odmor dolazili kraljevi.

U filmu se govori i o drugim lepotama i prednostima banje, izgradnji i razvoju ali i o problemima koji muče ovu pomalo zaboravljenu banju. Kako se banja „budi“ može da se vidi u filmu kroz koji se najavljuje novi život banje, koji se polako pokreće. Naravno neće biti lako, toga su svesni i meštani ali i oni koji u banji odlučuju o bitnim pitanjima, ipak vidi se pomak.

Ovako je bilo na snimanju kadrova za dokumentarac

@niskevesti.rsUskoro premijera dokumentarnog filma “Niška Banja – Voda života” Miroslav Jović u liku Aleksandra I Karađorđevića♬ original sound Niške Vesti

Film o banji pokrenuće neke nove priče, podsetiti meštane na sve ono što ih svakog dana okružuje a čega možda nisu svesni, pokrenuće neku novu energiju i baciti svetlo na banju koja zaslužuje mnogo više pažnje.

Snimanje scena za dokumentarac; Foto: Niška Banja/Vodeničarski

Za režiju je zadužen Nenad Petrović, a producentski posao poveren je Oliveru Paunoviću.

„Najveći izazov je bio povezati i sublimirati sve te istorijske podatke koji dolaze sa različitih izvora, a onda sve to adekvanto ilustrovati. Sve to sa ciljem da se na jedan moderan dokumentaristički način ispriča priča o Niškoj Banji. Puno je tu inovativnih pristupa i novih tehnologija“, kazao je Petrović.

Miroslav Jović, glumac Narodnog pozorišta u Nišu

On dodaje da je autorska ekipa još na početku odlučila da priču ispriča iz pesrpektive Kralja Aleksandra Karađorđevića, čiji lik tumači sjajni Miroslav Jović.

„Ponosan sam na ovaj film jer prikazuje banju kroz istorijske priče, pokazuje svu njenu važnost. Banja se polako budi a ovaj film treba da nam ukaže kakvo turističko blago imamo kraj Niša. Dokumentarac koji smo uradili je jedan segnemt, a ima još puno toga lepog o banji da se priča i piše, jer ona je samo naša i drugu nemamo, moramo da je čuvamo i pomognemo joj da se skroz oporavi“, rekao je producent Paunović.

City Grupa do sada je iznedrila na desetine dokumentarnih filmova koji često dobijaju nagrade na brojnim domaćim i inostranim festivalima. O njihovim ostvarenjima možete više da pročitate na Dokumentarac.rs.

Premijera dokumentarnog filma „Niška Banja – Voda života“ biće organizovana do kraja ovog meseca u bioskopu Cine Grand u Tržnom centru Delta Planet.

…Aleksandar I Karađorđević je često boravio u vili „Jela“, koju i danas meštani Niške Banje nazivaju „Kraljeva vila“. On je u Nišku Banju prvi put došao na poziv Dragiše Cvetkovića, tada gradonačelnika Niša, kasnijeg predsednika Vlade Kraljevine, da bi u periodu od 1928. do pogibije 1934. u Niškoj Banji boravilo po tri puta godišnje. Godine 1932, on je sa kraljicom Marijom ovde proslavio i destogodišnjicu braka. Iz vile „Jela“ nakon oporavka u banji 1934. godine, kralj Aleksandar I Karađorđević krenuo je na svoje poslednje putovanje u Marselj i stradao u atentatu 9. oktobra 1934. godine… 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com