Kultura

Gradska slava biće obeležena skromno uz prisustvo 12 stranih delegacija

Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu ove godine će biti obeležena skromnijim programom, zbog skorašnjih tragedija koje su zadesile Srbiju, navodi gradonačelnica Niša. Program će kao i ranije početi 31. maja i trajaće do 4. juna.

Neće biti bogatog programa kao prethodnih godina, ali biće presedana, jer će prisustvovati 12 stranih delegacija, kaže Sotirovski.

„Biće presedana, jer će 12 stranih delegacija, koje su već potvrdile dolazak u Niš za vreme gradske slave, biti ovde, a mi ćemo biti dobri domaćini“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski

Obeležavanje gradske slave počeće 31. maja uz ceremoniju obeležavanja godišnjice Bitke na Čegru.

„Program smo kreirali zajedno sa ustanovama kulture, Turističkom organizacijom Niša, gradskim opštinama i Predškolskom ustanovom „Pčelica“. Program će krenuti 31. maja državnom ceremonijom obeležavanja godišnjice Čegarske bitke, a 1, 2, 3. i 4. jun su prošarani besplatnim programima, koje sprovode ustanove kulture i udruženja sa kojima sarađujemo. Nastupiće horovi, kulturno-umetnička društva i plesne grupe“, rekla je gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov i dodala da će i svaka od opština imati svoj program.

Svečana akademija povodom obeležavanja slave Sveti car Konstantin i carica Jelena ove godine će biti održana u arheološkom nalazištu „Medijana“.

Biće održan i tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“ u Univerzitetu u Nišu.

Većnica Anastasov je dodala da je broj stranih turista u prva tri meseca udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, a broj domaćih turista je 50 odsto veći.

Više od 40.000 turista je posetilo samo Ćele kulu, Arheološku salu, Memorijalni kompleks „12. februar“ i arheološko nalazište „Medijanu“, koje je privuklo polovinu turista od ovog broja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Врхунски културни доживљај је ждерање. Већница за културу има талента за тај вид локалног и личног развоја.

    1. I,to zderanja, na racun poreskih obveznika !
      A, o kulturi, licnoj a kamoli javnoj, ne treba trositi reci !
      Zar je moguce da u gradskoj sekti nije bilo nekog,ko bar Borina i Sremceva dela poznaje? Ne mora Andric !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com