Zdravlje

Cvetanović: Živimo u vreme epidemije malignih i kardiovaskularnih bolesti

Živimo u vreme epidemije malignih i kardiovaskularnih bolesti, a da bi videli benefite od ulaganja u opremu i inovativne terapije, moramo više raditi na prevenciji, istaknuto je na otvaranju druge Nacionalne onkološke konferencije u Nišu.

Načelnica Klinike za onkologiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra Ana Cvetanović istkla je da je onkologija jedna od najdinamičnih grana medicine jer to nameće epidemiloška situacija u čitavom svetu.

“Po nekim prognozama 2035. godine maligne bolesti preteći će kardiovaskularne bolesti po učestalosti i mortalitetu. Takva predviđanja zahtevaju od nas stalnu edukaciju kako bi naši pacijenti dobijali što bolju terapiju”, izjavila je Cvetanović.

Ona je istakla da je lista lekova koja se primenjuju za lečenje različitih maligniteta, u martu ove godine proširena za još 17 inovativnih lekova, a reč je o lekovima koji se između ostalog koriste za lečenje karcinoma dojke, digestivne i urološke karcinome i kolorektalnog karcinoma.

“Ti inovativni lekovi počinju da se primenjuju upravo u ovom mesecu. Tenderi su završeni i potpisuju se ugovori sa zdravstvenim ustanovama. Da nije bilo kovida mislim da bi češće izlazile nove liste lekova, ali imamo obećanje da će se taj kontinuitet nastaviti”, kazala je Cvetanović.

Prema njenim rečima, u poslednjoj deceniji u onkologiji najveća promena dogodila se u terapijama.

“Inovativne terapije su visokoselektivne i ciljane i dosta se razlikuju o odnosu na raniju hemoterapiju koja je bila neselektivna pa su samim tim pacijenti imali više neželjenih dejstava. Većina tih terapija prima se preko inekcija ili su to tablete što pruža dobar konfor pacijentima, a to je jako bitno jer se nekada oboleli leče godinama”, istakla je Cvetanović.

Ona je istakla da su nove terpacije veoma efikasne i metastatske bolesti pretvaraju u hronično stanje, a ranije otkrivene karcinome potpuno leče. Cvetanović je kazala da 30 do 40 odsto svih karcinoma podleže prevenciji i mogu da se otkriju u najranijoj fazi, a to znači izlečenje većeg broja pacijenata.

“Dok se prevencija na neki način ne reši sistemski ono što mi možemo sami da učinimo to je da se odgovornije ponašamo prema sebi. Za žene starije od 45 godina to između ostalog znači odlazak na mamografiju jednom u dve godine, a za muškarce starije od 50 godina proveru prostata specifičnog antigena“, izjavila je Cvetanović.

Druga Nacionalna onkološka konferencija
Druga Nacionalna onkološka konferencija; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

UKC ima kapacitete da dijagnostifikuje i leči onkološke pacijente, tvrde iz Uprave ovog cntra. Oni kažu da se dogodi da nečega nema, ali nikada krivicom Kliničkog centra. Najčešće je razlog u dobavljaču za to što neki lek kasni dan, dva ili pet. To u suštini ne menja ništa u zdravstvenom biltenu pacijenta, ali oni koji boluju od maligne bolesti kašnjenje leka poistovećuju sa lošim ishodom, ističu.

Iz Uprave UKC kažu još da ovaj centar trenutno raspolaže svim lekovima, a Ministarstvu zdravlja upućen je danas spisak sa svom opremom čija je popravka hitno potrebna.

“Jedan akcelerator ne radi mesecima, nadam se da će to jako brzo biti popravljeno“, rečeno je u Upravi UKC-a..

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko kazao je da prema podacima Instituta za javno zdravlje, Srbija i dalje beleži rast oboljevanja od malignih bolesti, ali se beleži i pad smrtnosti.

Druga Nacionalna onkološka konferencija okupila je lekare različitih specijalnosti iz cele Srbije. Osim onkologa prisutni su i hirurzi, radiolozi i radioterapeuti. Skup organizuje Klinika za onkologiju UKC Niš, a trajaće do nedelje 19. maja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com