Društvo

ANASTASOV: Ova godina rekordna po broju turista, najviše zahvaljujući arheološkom nalazištu “Medijana”

Gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov ocenila je rad ustanova kulture uspešnim u prošloj godini, ali da će ova godina biti još uspešnija, jer je Grad za kulturu opredelio najviše sredstava do sada. Istakla je da će ova godina verovatno biti rekordna po boju turista, najviše zahvaljujući arheološkom nalazištu „Medijana“.

 

„Kao i prošle godine, i ove godine će mnogo toga biti izvedeno na otvorenom na Letnjoj pozornici i besplatno za naše sugrađane, tako da smo radili na tome da programi budu kvalitetniji i bolji, što se vidi u prvih nekoliko meseci, i što će se videti u nastavku sezone“, rekla je Anastasov.

Prema njenim rečima, prošla godina je nadmašila do tada rekordnu 2019. godinu po broju turista. Za prva četiri meseca u ovoj godini broj stranih turista je veći za sto odsto, a uvećanje domaćih turista je za oko 60 odsto, a ukupno je njih preko 40.000.

Najviše posetilaca je bilo u arheološkom nalazištu „Medijana“. Važan turistički događaj ove godine je proslava tri veka Tvrđave, za koju se još uvek čeka pomoć Ministarstva kulture za uređenje trga ispred Beogradske kapije. Zbog svih problema sa kojima se suočava Tvrđava, neophodan je organ koji će se baviti isključivo njome.

Adriana Anastasov, gradska većnica

„Morate da razumete da je to spomenik kulture od značaja za Republiku, tako da sve što radimo na Tvrđavi radimo uz saglasnost Republičkog zavoda, ili u ovom slučaju Regionalnog zavoda, koji nam daje saglasnost za bukvalno sve. Upravo čistimo zidine Tvrđave od grafita, i moramo da se konsultujemo sa Zavodom za način na koji će se čistiti“, dodaje većnica.

Ona je ponovila da će sve biti lakše kada Niškom tvrđavom gazduje grad  i najavila da će nakon sistematizacije  jedan sektor u Turističkoj organizaciji Niša preuzeti brigu o ovom kulturnom spomeniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

    1. Turisti kad dođu u grad Niš od svih lokaliteta koje posete, sa sobom ponesu zgražavanje na stepen zapuštenosti zelenih površina, prljavih i prašnjavih ulica, smeća oko kontejnera i zgrada, nepokošenog keja i nepostojećih kanti za otpatke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com