Društvo

Pesmom proslavili Božić, a svetu uputili poruku mira i ljubavi

„Kao što su nekada angeli Božiji zapevali  pesmu mira i dobre volje nad Vitlajemskom pećinom i angelski glasovi članova hora Branko večeras je svojom pesmom proslavio ovaj  veliki  praznik i u naša srca uneo prazničnu radost, a svetu uputio poruku mira i ljubavi“, rekao je vladika niški gospodin Arsenije pozdravljajući Nišlije koje su prisustvovale tradicionalnom Božićnom koncertu koji su  sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, uprava Sabornog hrama iz Niša i Niška crkveno – pevačka družina “Branko” organizovali i ovog januara.

Tradicionalnom koncertu  koji se održava već petnaest godina i sada je prisustvovao veliki broj građana kao i predstavnici grada Niša, gradonačelnik Darko Bulatović sa saradnicima, predsednici gradskih opština, predstavnici Vojske Srbije, Žandarmerije i policije.

„Već deceniju i po priređujemo Božićni i Novogodišnji koncert i delimo radost ovog našeg zajedničkog sabranja sa svim Nišlijama koje ovo izuzetno lepo primaju. Za večeras smo pripremili izuzetan i veliki progam sa tri ansambla i 120 članova. Tu je podmladak folklornog ansambla, nastupa i mali crkveni hor, a iza toga  nasupa i veliki hor „Branko“. Večeras imamo i goste. To je rok grupa „Kerber“ sa kojom godinama tradicionalno sarađujemo, zatim profesori sa muzičke akademije sa kojima premijerno izvodimo neke pesme. U svakom slučaju biće to lepo Božićno praznično veče za sve nas“, istakla je Sara Cincarević.

Pored niške Crkveno-pevačke družine „Branko“ vođene dirigentskom palicom Sare Cincarević  na Božićnom koncertu su nastupali  i  Dečiji-omladinski hor „Branko“ kojim diriguje Jovana Mikić, potom Crkveneno-igrački ansambl „Barnko“ čiji je umetnički rukovodilac Vladica Janošević i Dramsko-igrački podmladak „Branko“  pod umetničkim rukovodstvom  Suzane Milovanović.

“Božićni koncert je kruna našeg celogodišnjeg rada i deca se ozbiljno pripremaju za ovaj nastup. Za nas je  ovo već stvorena tradicija. Dečiji hor je počeo sa radom pre 25 godina, a pre 15 godina je počela realizacija Božićnog koncerta na vrlo skroman način. U međuvremenu je koncert narastao do veličine koja je po meri ovog najveselijeg hrišćanskog praznika”, kaže Jovana Mikić. “Dosadašnje iskustvo pokazuje da deca uvek vanredno primaju Božićnu radost nezavisno od okolnosti koje se menjaju.Osećaj i radost koju Božić izaziva uvek je u srcima dece”.

Specijalni gosti koncerta bili su grupa „Kerber“ i Goran  Šepa. Solisti na koncertu su bili  Marijana Radosavljević, sopran, Aleksandra Krstić, sopran, Đorđe Marković, tenor, Aleksa Cvetković, bariton, Luka Terzić, bariton, Andrej Cinvarević, bariton, Dimitrije Pančić, bariton, Grigorije Pavlović, Ilija Đorđević Arsić.

Publici su se predstavili i solisti,  profesori,  Bojan Mladenović, klavir, Bojan Videnović, trombon, Darko Dimitrijević, truba, Miloš Mijatović, klarinet, Marko Radojković,  gitara, Milun Mitić, trombon, Filip Cincarević, klavir i  Božidar Lazarević, tarabuka.

Vladika niški gospodin Arsenije je ovom prilikom Ljiljani Pavlović, koja već 50 godina peva u Niškoj Crkveno-pevačkoj družini „Barnko“, dodelio Orden Svetog Romana Đuniškog drugog reda, a članovima koji 20 i više godina pevaju u horu uručio je gramate.

Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ zvanično je osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan koji je proglašen za slavu Društva.  Bilo je to nepunu deceniju posle oslobođenja Niša od Turaka, 1878. godine, u vreme ubrzanog prosvetnog i kulturnog razvoja i preobražaja grada.Hor je  nosilac ordena Svetoga Save trećeg stepena, dukata kralja Aleksandra Karađorđevića i družinske zastave kralja Petra II Karađorđevića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com