Virus KoronaZdravlje

Perišić: Situacija u Kliničkom centru teška, ali stabilna

Direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Perišić situaciju u toj zdravstvenoj ustanovi ocenjuje kao tešku, ali stabilnu. Povećan je priliv pacijenata, ubrzano se pune slobodni kreveti na tećem i četvrtom spratu zgrade KC, a takva situacija će, prema njegovim rečima, ostati i narednih dana.

On je istakao da se neprekidno bore da se održi i non-kovid sistem.

“Kovid je najveća pretnja, ali boluje se i umire od svega ostalog. Jedna velika ustanova kao što je KC Niš je dužna da obezbedi kvalitetan nivo lečenja, za sve urgentne bolesnike iz svih oblasti. Mi se trudimo to da održimo”, kazao je Perišić.

Prema nejgovim rečima KC Niš ima sve što je potrebno, a nestašice se rešavaju na dnevnom nivou.

“Nestašice kada kažem pod time podrazumevam da će nešto nestati za nedelju dana. Ne mogu da dozvolim da bilo koji lek, medikament, dijagnostička procedura, terapeutska procedura koja je potrebna pacijentima, da u bilo kom trenutku bude dovedena u pitanje”, precizirao je Perišić.

Što se tiče broja obolelih radnika, direktor KC Niš kazao je da ih je trenutno 109. Od toga 28 lekara, 62 sestre i 19 nemedicinskih radnika. On je naveo i to da je do sada izlečeno oko 257 radnika, što je, s obzirom na broj zaposlenih u KC Niš, nešto manje od 3 odsto.

“Dobili smo pomoć od medicinskih sestara iz Pčelice. One su došle volonterski kod nas. To su te grupe od po 20 sestara. Kao i zaposlenima u KC, tako i njima beskrajno zahvaljujem za sve ono što čine. Od danas će nam doći u pomoć i volonteri, koji su tu bili aprila, maja i juna”, izjavio je Perišić.

On je dodao da će uskoro kao ispomoć ući i studenti završne godine medicine.

Informacija da Vojna bolnica od danas prelazi u kovid sistem sa dodatnih 100 ležajeva, je prema njegovim rečima preuranjena.

“Čim sam imenovan za v.d. direktora KC uspostavio sam kontakt sa upravnikom Vojne bolnice i pokušali smo da uradimo ono što je urađeno u Beogradu i Novom Sadu i mislim da smo na dobrom putu. Danas, sigurno Vojna bolnica neće ući u kovid sistem, ali prema informacijama koje imam očekujem da do kraja nedelje, po obavljanju tehničkih priprema, ona bude osposobljena i za prijem kovid pacijenata”, rekao je Perišić.

Prema nejgovim rečima nešto manje od polovine hospitalizovanih pacijenata dolazi iz Niša, dok su ostali iz drugih mesta.

“U ovom trenutku mi primamo pacijente iz Beograda i sve ono gde više nema mesta. Moramo u Srbiji uraditi preraspodelu da svako dobije najbolju negu”, zaključio je prof. dr Zoran Perišić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com