Svrljig

Bujični potoci na području Svrljiga vraćaju se u korita, Timok noćas poplavio niševačko polje

Posle jučerašnjeg izlivanja bujičnih potoka u delu opštine Svrljig i proglašavanja vanredne situacije, stanje u poplavljenim područjima od jutros je mnogo bolje, izjavio je predsednik opštine Svrljig Miodrag Marković.

On je kazao da je opština organizovala dežurstva tokom čitave noći za slučaj da dođe do novog poplavnog talasa.

Predsednik opštine Miodrag Marković; Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

Srećom nije bilo više obilnih padavina tako da se voda konstantno povlačila, osim u Niševcu. On je nizvodno od Svrljiga i poplavni talas je tamo stigao tokom noći. Timok je poplavio polje sa njivama i baštama i par domaćinstava koja su baš pored reke. Poplavljeni su uglavnom ekonomski objekti”, izjavio je Marković.

Prema njegovim rečima, danas će se Svrljigu, Niševcu i Merdželatu koji su najviše pogođeni poplavama raditi na sanaciji štete.

“U Svrljigu je zapušena kanalizacija i vodovod je pukao na jednom mestu, pa ćemo to sanirati. Podrumi u 60 poplavljenih kuća su puni vode, pa će se danas pumpama ta voda izvlačiti”, kazao je Marković.

U toku dana, dodao je, u Svrljig će doći predstavnici vodoprivredno preduzeća u čijoj nadležnosti je priobalje reka u svrljiškoj opštini kako bi procenili štetu na bedemima i napravili plan sanacije.

Marković je rekao da u poslednjih 40 do 50 godina nije zabeležen tako nagli porast potoka i reka pritoka Timoka, ali je za veoma kratko vreme pala velika količina kiše na Svrljiškim planinama i sva ta voda slila se juče u mesta u podnožju planina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com