Zdravlje

Oglasio se i direktor UKC Niš. Perišić tvrdi da Kardiohirurgija nije eliminisala liste čekanja

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je danas za da liste čekanja na operacije na Klinici za kardiohirurgiju nisu eliminisane, kao što je to nedavno saopštilo rukovodstvo te klinike.

Prema njegovim rečima, liste čekanja postoje do septembra ili oktobra ove godine, što se može videti i na portalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

“Za svaku pohvalu je to što su zaposleni na Kardiohirurgiji u proteklom periodu radili i vikendom, ali i dalje imamo pacijente koji čekaju na operaciju”, izjavio je Perišić.

On je kazao da je rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju saopštilo da je tokom 100 dana rada u toj klinici operisano 248 operacija, dok podaci zvaničnog Zdravstvenog operativnog sistema “Heliant” pokazuju da je urađeno 196 operacija.

“Od tog broja su 65 kardiohirurške operacije i jedna transplantacija bubrega, a ostalo su vaskularne. Među vaskularnim operacijama bilo je najviše podvezivanja vena. Urađene su 83 takve operacije. Tokom 12 vikenda, odnosno 24 dana vikenda urađeno je ukupno 15 kardiohirurških operacija”, rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, zvanični podaci takođe pokazuju da je sa liste čekanja za kardiohirurške operacije”skinuto” 65 pacijenata koji su operisani, ali i 94 koji nisu operisani.

“Pacijenti su “skidani” jer su otišli na operaciju u drugu bolnicu, neki su odustali od operacije, a neki su na žalost preminuli. Na Kardiohirugiji se još ne rade operacije torokalne aorte, pa se svi hitni pacijenti šalju za Beograd”, izjavio je Perišić.

On je kazao da je činjenica da su kardiohirurzi radili 12 vikenda, ali je i činjenica da radnim danima ne rade popodne, kao i da su jedina klinika u Univerzitetskom kliničkom centru koja koristi godišnji odmor tokom kojeg se pacijenti ne pozivaju na operacije.

“Odlukom direktora Klinike za kardiohirurgiju zaposleni dva puta godišnje odlaze na godišnji odmor. Tada na klinici dežura samo jedna ekipa za hitne intervencije, ostale pacijente ne pozivaju na operacije”, rekao je Perišić.

Dodao je da su zaposleni na Klinici za kardiohirurgiji od 1. do 22. januara ove godine bili na godišnjem odmoru, tokom kojeg se nisu radile takozvane “hladne” operacije.

Perišić je rekao da niko ni na koji način ne ometa razvoj Kardiohirurgije, kao što se to u javnosti često govori.

“Za poslenjih 28 meseci broj zaposlenih u toj klinici povećan je sa 65 na 109, a među novozaposlenim je i 20 lekara. Dobijaju i kadrove i opremu, a nikada bolje snabdevanje potrošnim materijalom klinike nije bilo”, kazao je direktor UKC Niš.

Povodom izjava direktora Klinike za kardiohirurgiju da bi ta zdravstvena ustanova obavila i veći broj operacija da imaju još jednu EKK mašinu, Perišić je rekao da im zaista nedostaje jedna EKK mašina, ali zato jer su prestali da servisiraju onu koju su dobili od Ministarstva zdravlja.

“Klinika za kardiohirugiju prestala je da koristi EKK mašinu dobijenu od Ministarstva zdravlja, nakon što su dobili novu od američke vojske. Međutim, ukoliko bi se ta mašina pokvarila ne bi mogli da je servisiramo jer je nevidljiva u našem sistemu, nikada nije evidentirana kao donacija, onako kako predviđaju propisi i pravilnici Ministarstva zdravlja”, istakao je Perišić.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić saopštio je početkom aprila da su zaposleni na toj klinici uspeli posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda eliminiše liste čekanja tako da ni jedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu ubuduće ne čeka operaciju duže od pet do 15 dan.


Milić je kazao da je lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 bolesnika.

On je kazao da je tokom prvih 100 dana ove godine Klinici urađeno ukupno 248 operacija.

Ministarka zdravlja republike Srbije Danica Grujičić izjavila je nedavno da je eliminisanje liste čekanja za operacije u UKC Niš, na kojem su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, “diskutabilno”, jer su oni od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili “samo šezdesetak”.

“Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija KCS (Klinički centar Srbije) uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno”, rekla je Grujićić.

Dodala je da protiv lekara u Nišu nema ništa i da pozdravlja njihov entuzijazam, ali da su cifre obavljenih operacija na drugim klinikama u Srbiji “dosta veće”.

Pročitajte još…

Prof. dr Milić: Dajte šansu mladim ljudima (VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. ČEKAJTE,JEL OVAJ NAVIJA PROTIV SVOJIH? Direktor niskog KC devastira i srozava svoje a veliča one iz Bgd-a…verovatno normalni ljudi misle da nam ovakav direktor nije ni potreban.Svi oni kojima je Bgd draži jer ih na direktorskim mestima postavljaju iz tog centra,od svog grada,institucija i firmi,ne zaslužuju da upravljaju nišlijama i trebamo ih najuriti u Bgd pa neka tamo gazduju i slušaju nalogodavce.Ove nam trebaju oni koji razmišljaju svojom glavom i brane interes nišlija i svog grada.

    1. Milic je pravi lekar i humanista.Nemoguce ga je porediti sa partiskim lekarima.

      1. Brvo,bravo! Milić je američki lobista jasno svima.Uvlači i drruge klinike polako. Treba da je normalno da se na poslu radi cele nedelje.Zašto to radite gospodine Miliću ,drugi lekari su nehumani i zamislite rade za pare.

  2. Doktor Perišiću, posle mesec dana /!?/ komentarišete rad Klinike, koja je deo KC, na čijem ste čelu. Čini se, bez i malo malicioznosti, da vam mnogo bolje leže poslovi Vodovoda i saradnja sa gradonačelnicom Niša.

  3. Ma ovo nam samo pokazuj kakav haos vlada u zdravstvu-ovi operisu po jednog dnevno (pa kao posle resavaju liste cekanja). Ovi drugi ne rade nabavke-pa kao nema ekk.. ma haos, haos.. Boze daj svima samo zdravlja, da nema posla sa lekarima..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com