Društvo

Ovo je kamenolom u kome je uništena avio-bomba: Od detonacije se kuće zatresle

U kamenolomu na obroncima Suve planine, pored sela Kaletinac u opštini Gadžin Han, u kome je pre dve nedelje uništena avio-bomba zaostala iz NATO bombardovanja, malo je tragova koji ukazuju da je na tom mestu uništena naprava sa čak 430 eksploziva, ali stanovnici sela u blizini kamenoloma i dalje sa nevericom govore o tom događaju i detonaciji koja se razlegla čitavim krajem.

U samom kamenolomu, na mestu gde je avio-bomba MK 84 uništena zjapi ogromna rupa, a na sve strane pored nje su gomile kamenja i jedan džinovski kamen za koji meštani tvrde da ga radnije nije bilo tu već da se odvalio sa brda nakon eksplozije.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Ostataka bombe gotovo da i nema, samo se jedan deo njenog metalnog oklopa zadržao na gomili kamenja. Iako nevelik i zarđao, svojom težinom i debljinom metalnog oklopa svedoči o razornoj moći bombe. Selo Kaletinac od kamenoloma deli brdo, ali je udaljenost vazdušnom linijom ne veća od jednog kilometra, tako da su detonaciju i te kako dobro čuli i osetili njegovi žitelji.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Penzionerka Mirka Milenković izjavila je za naš portal da su njen suprug i ona u momentu eksplozije bili u kući.

“Da smo bili napolju možda nam to ne bi bilo tako strašno, a ovako smo se mnogo uplašili. Cela kuća se zatresla, vrata su se zaljuljala, stakla umalo nisu ispala iz prozora. U prvi mah nismo znali šta se dogodilo. Niko nas nije obavestio da će u kamenolomu uništiti bombu, tek posle smo saznali od komšije”, rekla je Mirka.

Ona je kazala da nikada ranije u kamenolomu nije uništena ni jedna bomba, tako da ih je baš začudilo to što su bombu koja je pronađena u niškom naselju Stevan Sinđelić uništili nadomak njihovog sela.

“Sutradan nakon što je bomba uništena pošla sam u Niš i kada sam prolazila pored kamenoloma baš sam htela da vidim kako izgleda posle eksplozije. Iznenadila sam se kada sam videla da je svo kamenje potamnelo, bilo je crne boje, a ranije je bilo žućkasto. Posle nisam više tu prolazila, ali sam čula da je kiša oprala taj crni prah koji je prekrio kamenje tako da je opet žućkasto“, izjavila je Mirka.

Ljubiša Savić iz Kaletinca rekao je za naš portal da je znao da će bomba biti uništena, tako da se nije uplašio kada je čuo detonaciju, ali se zaprepastio koliko je bila jaka.

„Trebalo je da idem na parastos na groblje, ali su mi ti ljudi koji su trebali da stavljaju pomen javili da ne možemo da idemo jer će bomba biti uništena. Groblje jeste blizu kamenolomu i policija nije dozvoljavala da se tamo priđe. Bio sam napolju, izveo sam ovce na pašu kada se čula detonacija. Zaječala je cela planina. Da sam bio u kući verovatno bi mi bilo strašnije, jer svi koji su bili unutra kažu da su se zatresle kuće“, izjavio je Savić.

Detonacija se osim u Kaletincu osetila i i te kako čula i u okolnim selima – Sopotnici, Šebetu, Ovsinjincu, Velikom i Malom Vrtopu, Donjem Dragovlju i Donjem Dušniku. Avio-bomba teška jednu tonu i duga četiri metra pronađena je na prilikom kopanja temelja za izgradnju druge zgrade Naučno-tehnološkog parka u Ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Zbog uklanjanja bombe, u nedelju 21. aprila evakuisan je najveći deo naselja Stevan Sinđelić, a saobraćaj u tom delu grada kompletno je obustavljen.

Avio-bomba je u kamionu, uz policijsku, protivpožarnu i medicinsku pratnju, sa tri policijska vozila, dva vozila Tima za uništavanje eksplozivnih ostataka rata, jednim vatrogasnim vozilom i vozilom Hitne pomoći, prevezena sa gradilišta do kamenoloma pored Kaletinca. Avio-bombu su neutralisali i uništili pripadnici Specijalističkog tima za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava Sektora za vanredne situacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com