Merošina

Oživljeno arheološko nalazište Kulina

Lokalitet Kulina biće dostupan za posetioce preko 3D animacije.

Arheološko nalazište Kulina u selu Gradište u opštini Merošina ponovo će biti dostupno za posetioce, ali ovog puta, oni će moći da „prošetaju“ lokalitetom preko 3d animacije, zahvaljujući projektu Narodne biblioteke.

3D modeli su zasnovani na istorijskim podacima formirani su za objekat bazililike, cisterne za vodu, stepeništa i svodove.

„U blizini Merošine nalazi se istorijsko-arheološko nalazište Кulina koje potiče iz 6 veka nove ere, iz vremena rimskog carstva i čuvenog cara Кonstantina koji je rođen u Nišu i priznavanjem Hrišćanstva zauvek upisao Niš, Srbiju u kulturnu mapu sveta. Glava carice Teodore je pronađena baš u Кulini. Za ovo nalazište zainteresovani su i posetioci, ali ono je toliko devastirano, urušeno iako je otkriveno pre čitavih 40 godina, da se tamo nema šta videti“, rekao je direktor Narodne biblioteke u Merošini Miloš Milošević.

Milošević objašnjava da su upravo zahvaljujući projektu  i  uz pomoć IT stručnjaka i dostupnih istorijskih činjenica uspeli da „virtuelno naprave – izgrade“ ponovo ovaj lokalitet posle skoro 1500 godina.

„Pomoću savremenih tehnika možemo da se krećemo u prostoru dvorišta, starog rimskog rezervoara vode i bazilici sa početka Hrišćanstva, saznamo o istorijskim činjenicama toka doba. Ideja je da se obnovi interesovanje i pomogne da se Merošina predstavi turističkim posetiocima Niša i ovog kraja jer je na samo 15 tak kilometra, podigne nivo kulture, podigne nivo turističke ponude i da se pokrene interesovanje stručne arheološke javnosti i dođe i do materijalne obnove ovog lokaliteta“, istakao je Milošević.

Takođe projekat će u okviru faza i aktivnosti projekta promovisati rezultate projekta, podići stručno organizacione kapacitete u oblasti kulture i turizma, izvršiti obrazovanje mladih i uticati na stručnu javnost da se pokrene akcija revitalizacije i obnove istorijsko arheološkog lokaliteta Кulina, zaključio je Milošević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com