Društvo

Orden Akademske palme direktoru Gimnazije “Svetozar Marković”

Ambasador Francuske u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin Frederik Mondoloni, povodom obeležavanja 10 godina od osnivanja bilingvalnog odeljenja na francuskom jeziku u Gimnaziji „Svetozar Marković”, uručio je direktoru Gimnazije dr Marijanu Mišiću Orden Akademske palme u rangu Viteza, za zasluge u promociji francuske kulture i francuskog jezika u Srbiji.

 

„Orden koji mi je uručio ambasador Francuske u Srbiji izuzetno je priznaje. Dodeljuje se na predlog francuskog ministra obrazovanja, a ja sam dobio i pismo francuskog premijera koji mi čestita na izuzetnom uspehu i zalaganju u oblasti obrazovanja i povezivanja naših država. Priznanje sam primio ja, ali je ovo institucionalno priznanje koje je naslovljeno na adresu Gimnazije “Svetozar Marković” i profesorima koji su čitavu jednu deceniju predano radili na tome da ovo frankofono odeljenje zaista bude kvalitetno”, naglasio je direktor Gimnazije dr Marijan Mišić.

Jubilej 65. godina uspešnog rada Gimnazije i decenija postojanja bilingvalnog odeljenja za francusku jezik bio je povod da ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, koji peti put boravi u Nišu, poseti ovu prestižnu nišku gimnaziju u Gradskoj opštini Palilula.

„Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu doprinela je na više načina da ojača veze između Srbije i Francuske koje iz godine u godinu postaju sve jače”, naglasio je Njegova Ekselencija gospodin Frederik Mondoloni.

Učenici bilingvalnog odeljenja 30 odsto nastave iz pojedinih predmeta slušaju na francuskom jeziku. Otkako odeljenje postoji uspostavljene su veze sa srednjim i osnovnim školama u Francuskoj, pa su niški đaci česti gosti svojim vršnjacima u Francuskoj, ali i mladi iz ove zemlje dolaze u Niš. Uspostavljena je i saradnja Grada i Gradske opštine Palilula sa opštinom Dulen. Na ovaj način se učvršćuju veze između dva naroda.

Svečanoj akademiji koja je organizovana ovim povodom prisustvovale su brojne zvanice: Njegovo preosveštenstvo Episkop niški gospodin Arsenije, predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale i predsednica Skupštine opštine Adriana Anastasov, počasni konzul Francuske u Nišu Saša Miljković, direktor Francuskog instituta u Srbiji – Niš, Marion Viau, dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu prof.dr Natalija Jovanović, predstavnici Gradske Uprave Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, direktori obrazovnih ustanova i učenici Gimnazije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com