Kultura

Olga Ilić, srpska Sara Bernar

Dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić” je životna priča o glumici, pevačici i rediteljki Olgi Ilić s početka 20. veka, koja je glumačku karijeru započela i završila u Nišu, premijerno je prikazan u okviru programa Kino region.

Reč je o rediteljskom prvencu Nišlijke Jelene Stojanović.

Olga Ilić bila je po svemu neobična žena, u žargonu 21. veka reklo bi se kontroverzna ličnost. Rođena je u Solunu 5. februara 1880. godine kao vanbračna kći Francuza i Srpkinje, a sa 14 godina u Nišu odgirala je prvu pozorišnu ulogu u okviru trupe „Sinđelić“. Otišla je u penziju 1934. godine posle odigrane predstave u niškom Narodnom pozorištu, a umrla u bedi u Beogradu, u staračkom domu u svojoj 64. godini.

Za života Olga Ilić odigrala je oko stotinu različitih uloga, glumila je Hamleta, bila je odlična pevačica sa snimljenih 25 ploča, prva srpska rediteljka, kao i prva glumica koja se fotografisala obnažena.

Foto: S.P.

Jelena Stojanović, rediteljka filma kaže da je čitajući tekst u Politikinom zabavniku prvi put saznala za Olgu Ilić i od toga trenutka je krenulo istraživanje života zaboravljene glumice.

Кroz tekst pod nazivom „Zanat večite čergarke“ saznala sam da se Olga Ilić smatra kraljicom putujućih glumaca. Кasnije sam otkrila i ostale bitne detalje, da je rođena Solunjanka, da je glumačku karijeru počela i završila u Nišu, kao i da je bila privremeni član pozorišta u Beogradu, Osijeku, Šapcu i Skoplju“, kaže rediteljka i scenaristkinja filma Jelena Stojanović.

Raditi film o glumici koja je živela i radila s početka 20. veka bio je težak zadatak, ali i inspirativan jer se o Olgi Ilić decenijama ništa nije čulo. Podatak da je u Beogradu i njen grob prekopan, dovoljno govori o tome koliko je pala u zaborav.

Prvo smo krenuli od interneta, a onda pozivali institucije koje se bave čuvanjem kulturnog nasleđa. Zahvalila bih se Muzeju pozorišne umetnosti Srbije koji čuva ne samo arhivu fotografija, nego i novinske članke, plakate, sve što je trag o ljudima iz teatra. Takođe i Pozorišni muzej Vojvodine nam je dao dragocene materijale, imali smo ploče sa njenim glasom. Istraživanje Olginog života trajalo je oko dve godine“, rekla je Jelena Stojanović.

Foto: S.P.

Film traje 43 minuta, obiluje muzičkim numerama koje su birane da bi dočarale duh vremena s početka 20. veka.

Film fantastično „diše“ u drugoj polovini, tada dolazi do izražaja ta poetska slika o Olgi kao ženi koja je ceo svoj život posvetila umetnosti. Ona je praktično bila i žrtva svog izbora, više puta u životu morala da se diže iz pepela, a i život je završila u bedi. Iza sebe je ostavila memoare koji su bili potka za scenario. Muziku za taj period o kome govori film nije bilo teško izabrati, iako to jeste bio turbulentan period za život na Balkanu“, rekao je Marjan Cvetković koji je u filmu potpisan kao producent i muzički urednik.

Foto: S.P.

Montažer filma je takođe Nišlija, Velimir Stojanović, poznat i kao autor zapaženih dokumentarno istorijskih ostvarenja poput filma “Кraljevski top istorija srpske krune” iz 2017. godine.

Film “Trnje i lovorike Olge Ilić” je pretpremijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu kratkog filma u Prokuplju, a posle niškog festivala nastavlja svoj bioskopski i festivalski život. Narednog meseca će biti prikazan u okviru četvrtog Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru koji se održava od 5-15. septembra, a Nišlije će imati priliku da ga ponovo vide i na Festivalu dokumentarnog i muzičkog filma, koji će se održati početkom novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com