Društvo

Oficiri plesali na jubilarnom balu u Nišu

U Domu Vojske u Nišu, u Belom holu, održan je jubilarni, peti, Oficirski bal na kome se igralo „Kolo kraljice Drage“ , „Kraljevo oro“ , kolo “Dorćolka”, “Kolo srpskih sestara”.Plesao se “Srpsko valcer” i valcer uz “Tamo daleko” kao i Niška Banja, ali i Kadril “Pukni zoro”. Igralo se i uz muziku Lutajućih srca i ostalij gostiju. Vokalni solisti bili su Renato Herc i Jasna i Dragoslav Mihajlović.

“Pripadnici 3. brigade Kopnene Vojske jedinice u Garnizonu Niš pored zadataka koje izvršavaju na vežbama, gađanjima, u Kopnenoj zoni bezbednosti i na mirovnim oprecaijama, veliku pažnju poklanjaju očuvanju i negovanju tgradicije. Petu godinu za redom organizujemo Oficirski bal za pripadnike vojske i Nišlije, sa ciljem da se pesmom, igrom, valcerima, prisetimo starih tradicija, da ih čuvamo,a posebnu tradicije srpske vojske i našeg Gvozdenog puka”, kazao je pukovnik Dragan Antić, načelnik Štaba komande Treće brigade kopnene vojske, domaćim bala.

“Oficirski bal u Nišu i balovi u Vranju, Kraljevu, Pančevu i Novom Sadu otpočeli su i postali tradicija zahvaljujući ideji i inicijativi komandanta Kopnene vojske general -potpukovnika Milosava Simovića. Večerašnji Oficirski bal je organizovan povodom Dana državnosti i Dana žena”, dodao je pukovnik Dragan Antić.

Oficirski bal podrazumeva i određeni kodeks oblačenja, za dame svečene balske haljine, a za gospodu svečana uniforma.

“Kada smo na ovakvim svečanostima gde smo večeras mi smo elegantni, kada smo na vežbama možda smo malo prljavi, ali smo i tada jednako časni u duši i u onim zadacima koje realizujemo”, dodao je pukovnik Dragan Antić.

Tradicija oficirskih balova u Nišu obnovljena je 2015.godine.

Zasluga za organizovanje dvorskih i oficirskih balova u Srbiji pripada knezu Mihailu Obrenoviću.Na balovima su bili samo pažljivo odabrani gosti iz tadašnje elite društva. Balovi su se održavali po strogo utvrđenoj proceduri, a okupljali su ministre, savetnike, visoke oficire sa suprugama, dvorske gospođe I strane diplomate.

Prvi oficirski bal organizovan je 1852.godine u Beogradu.Nakon toga balovi su počeli da se organizuju i u drugim garnizonima sve do 1941.godine kada je ova tradicija prekinuta.

U okviru mnogobrojnih kulturnih dešavanja u Nišu postoji i Oficirski bal koji je došao iz Vranja i posle 74 godine obnovljen u Garnizonu Niš. Nišu je bal darivao general-potpukovnik Milosav Simović. On je u Nišu oformio i plesnu grupu “Tamo daleko” koju čine oficiri, podoficiri i vojnici iz Garnizona Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com