Društvo

Obeležena godišnjica bitke na Čegru

Resorni odbor Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Grad Niš obeležili su 209. godišnjicu Čegarske bitke.

Kod spomen kompleksa na Čegru, vence su položili predstavnici ministarstva za rad i socijalna pitanja, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, opština Pantelej, Nišavski upravni okrug, vojske, policije.

Bitka na Čegru jedna je od presudnih bitaka, vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Odigrala se 31.maja 1809.godine na brdu Čegar kod sela Kamenica nadomak Niša.

Vođa srpske vojske bio je vojvoda Stevan Sinđelić, a tursku vojsku je u boju predvodio Huršid-paša. Oko 40.000 Turaka bilo je stacionirano u niškoj Tvrđavi, dok je malobrojnija srpska vojska imala 18.000 ljudi.

Kada su brojnije turske snage prodrle u šanac Stevan Sinđelić je pucao iz kubure u magacin baruta. Tada su nastradali svi srpski vojnici i oko 12.000 turskih. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula. U Ćele-kulu uzidane su 952 lobanje i ona danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Sveta liturgija i parastos stradalim junacima

Povodom obeležavanja godišnjice Bitke na Čegru, u dvorištu Ćele-kule služena je liturgija i parastos stradalima srpskim junacima. Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika niški Arsenije u pratnji velikog broja sveštenika eparhije niške.

Inače, prvo obeležje mesta na kome je bila Čegarska bitka podignuto je 4. jula 1878. godine sa natpisom: “Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja 1809. godine napadajući Niš. Knjaz Milan M. Obrenović i njegova hrabra vojska pokajaše ih 29. decembra 1877. godine osvojivši Niš.”

Današnji spomenik u obliku kule – simbola vojnog utvrđenja – podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka 1. juna 1927. godine. U polukružnoj niši spomenika na Čegru postavljeno je 1938. godine bronzano poprsije Stevana Sinđelića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com