Kultura

Niš u znaku stripa: Ovogodišnjim festivalom Nifest proslavlja pola decenije

Svoju petogodišnjicu, jedan od balkanskih festivala stripa sa međunarodnom reputacijom – Nifest obeležiće prelaskom u središte Niša i radom u nekoliko elitnih prostora – Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kao i Galeriji Niškog kulturnog centra. Učešće će uzeti oko 40 stranih i domaćih gostiju, od kojih su mnogi slavna međunarodna imena.

Svi stripski programi petog Nifesta su besplatni, a festival od 24. do 27. maja uključuje sajam stripskih izdavača, izložbe, promocije, umetničke radionice za sve generacije, tribine od kulturnog značaja, potpisivanja izdanja i crtanja posveta, koncerte i druga dešavanja.

Svečano otvaranje Nifesta zakazano je za četvrtak, 24. maj (14:30h) u Paviljonu Niške tvrđave. 

Bogat tribinski program Nifesta se otvara skupom „Pismenost i jezik stripa“, povodom Dana slovenskih prosvetitelja, gde će stručnjaci povezati nasleđe balkansko-slovenske civilizacije sa tokovima današnje popularne kulture.

Između ostalog, biće tu i besplatne umetničke radionice za decu, roditelje i sve koje vole strip, ilustraciju i koncept-art za filmove i video-igre koju će voditi prof. Vlada Vesović. 

Biće i serija koncerata tokom celog festivala u Amfiteatru na Keju.

Novi sajt festivala od sada je na međunarodnom domenu www.nifest.com. Za sada postoji na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom, a u budućnosti će uključivati i druge jezike kao i arhivu prethodnih festivalskih godina.

Dostupan je i kompletni program ovogodišnjeg festivala.

Organizatori Nifesta su Niški kulturni centar i Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić“. Direktor festivala je Srđan Savić, a umetnički direktor Zoran Nikolić. Partneri festivala su Udruženje stripskih umetnika Srbije i Centar za umetnost stripa iz Beograda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com