Kultura

Dani ruske kulture posvećeni ruskim klasicima

Predavanja se organizuju u okviru Tribinskog programa NKC-a, u saradnji sa Departmanom za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.

Dane ruske kulture u Nišu – Ruski klasici i savremeni svet, 23. i 24. aprila.

Radojka Tmušić Stepanov, novinar i publicista, održaće dva autorska predavanja, i to, “Fjodor Mihajlovič Dostojevski – svedok i prorok”, utorak, 23. aprila 2024. u 12 sati, na Filozofskom fakultetu u Nišu (Velika sala 434).

“O životu i delu Fjodora Mihajloviča i o rezonansi njegovog dela u evropskoj književnosti i o uticaju konkretno na pisce i filozofe kako iz zapadne kulture i civilizacije, tako i na naše pisce i esejiste.
Programom će biti osvetljene i malo poznate istorijske činjenice koje se tiču aktivnog odnosa Fjodora Mihajloviča prema Srbima i «srpskom pitanju» kraja 19. veka u Evropi. Veoma aktivan odnos ovog velikana u praćenju događaja Srpsko-turskog rata biće prikazan citatima iz njegovog Dnevnika”, navela je Radojka .

“Čehov koji to jeste”, sreda, 24. aprila u 18 sati, Mala sala NKC-a.

“Svi se divimo Dostojevskom, obožavamo Tolstoja,a lično želimo da ličimo samo na Čehova.
Mnogo je neadekvatnih, tzv. „novih čitanja“ Čehova i naš cilj je da prikažemo ČEHOVA KOJI TO JESTE”,zaključila je Radojka .

Za oba predavanja ulaz je slobodan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com