Stari NišVideo

Niš u svom vremenu (VIDEO)

Zahvaljujući dokumentarnom filmu reditelja Mikija Stankovića „Niš u svom vremenu (1945-1990)“ zauvek će biti zabeležen jedan period, koji obuhvata privredni, kulturni i društveni život grada Niša. Film je rađen po scenariju istaknutog niškog književnika Saše Hadži Tančića, dobitnika „Andrićeve nagrade“,.

 

Ovaj dokumentarni film govori o razvoju Niša u periodu druge Jugoslavije – od 1945. do 1990. godine – obuhvatajući privredni razvoj Niša, kulturni život sa posebnim fokusom na značajnim manifestacijama kao što su: Horske svečanosti i Filmski susreti, zanimljivosti vezane za niške tramvaje, kao i poplavu 1948. godine, rekao je Niškim Vestima filmski kritičar i urednik filmskog programa NKC-a Dejan Dabić.

„Posebnu zanimljivost filma čini i to što vodi računa o širem društvenom kontekstu, na osnovu kojeg je moguće rekonstruisati epohu u okviru koje se Niš razvijao u socijalističkoj Jugoslaviji“, istakao je Dabić.

 

Pored filma „Niš u svom vremenu (1945 – 1990)“, naš poznati filmski reditelj Miomir-Miki Stamenković iz Beograda, režirao je još nekoliko fimova o našem gradu, da pomenemo „Na raskršću vekova“ (1989) i „Niš danas“ (1995).

„Veoma značajan deo ekipe bio mu je i diplomirani filmski i televizijski snimatelj iz Niša, Jovica Krstić koji mu je u ovim i kasnijim projektima bio više od snimatelja, recimo u dokumentarcu povodom 40 godina Filmskih susreta. Miki Stamenković uradio je i filmove o Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, kao i film o niškom Narodnom pozorištu. On je voleo Niš i jako zadužio naš grad, a zapaženo je njegovo učešće u organizaciji Filmskih susreta“, kazao je Dabić.

 

Kraće vreme bio je i direktor „Niš filma“. Miki Stamenković poznatiji je kao reditelj igranih filmaova, ali je za svoj doprinos u dokumentarnom filmu dobio Nagradu za životno delo Martovskog festivala u Beogradu.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close