Društvo

Niš će dobiti Prihvatilište za odrasla i stara lica, ali i za decu ulice

Niš će dobiti Prihvatilište za odrasla i stara lica, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. Svoje mesto u gradu dobijaju i deca ulice koja će moći da deo dana provedu u Svratištu. Prihvatilište će biti u nadležnosti Centra „Mara“ i biće namenjeno starim i socijalno ugroženim građanima koji posebno tokom zime nemaju gde da borave.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša

“Obezbedili smo sredstva iz Ministarstva pravde tako da ćemo jedan potpuno novi prostor opredeliti u periodu novembar, mart ili april za Prihvatilište za odrasla i stara lica u toku cele godine. Taj prostor će biti i prihvatna staica za sve one koji se nađu u nevolji. Poslenjih mesec dana smo svedoci toga da nemili događaji mogu da dovedu do toga da moramo hitno da smestimo ljude koji se nalaze u problemima”, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Osim Prihvatilišta Niš će dobiti, najavljuje ona, i svratište za decu koje će, za razliku od dosadašnjih svratišta, biti trajna usluga.

Foto: V.P.

“Prema istraživanjima koje je radilo UNICEF i sam Tim za borbu protiv trgovine ljudima koji je formiran rešenjem gradonačelnice Niša, broj dece koja se nalaze na ulicama Niša a koja nisu samo iz našeg grada, je oko 78 dece, ali je taj broj daleko veči. Imamo uslugu Svratišta i pokušaćemo da tu decu sklonimo sa ulice. Ovu uslugu smo već imali i ona je odlično funkcionisala. Biće projektna i trajaće 10 meseci i biće finansirana donatorski od strane švajcarske Vlade, a po isteku ovog projekta nastavićemo sa ovom uslugom koju će finansirati Grad Niš”, istakla je Davidović.

Radi se i na izmeni statute Sigurne kuće.

“U Sigurnoj kući otvaramo i centar za rad sa decom koja trpe najteže oblike nasilja i za to nam je potrebna promena statute koji je u izradi. Dobićemo jednu novu i prioritetnu uslugu”, dodala je Davidović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com