Društvo

AKCIJA UDOMLJAVANJA biće organizovana svake poslednje subote u mesecu

Neki od vakcinisanih, sterilisanih i čipovanih pasa pronašli su novi dom. 

Prva akcija udomljavanja psa koji su u prihvatilištu a koju su organizovali JКP “Mediana”, Grad Niš i Udruženje za zaštitu životinja “Pit” i ZOO Planet dala je rezultate, udomljene su neke životnje a mališani su imali priliku da se druže sa četvoronošcima koji nisu imali gde.

Foto: www.ni.rs/Oficijalni sajt Grada Niša

ZOO Planet je dao svoj doprinos tokom prve akcije udomljavanja, te su doveli konje i magarce, a deca su se zabavila sa Deda Mrazom, Sneškom Belićem i vilenjacima.

“Često ljudi napuštaju i druge životinje ne samo pse. Glavni razlog je to što se vlasnici ne posvete dovoljno ljubimcima i ne biraju ljubimce kako treba”, rekao je Dušan Stojanović, osnivač Udruženja ZOO Planet, koji je u gradu poznat po velikim i brojnim dobrim delima kojima su spašene mnoge životinje, ne samo domaće.

„U akciji „Udomi, ne kupuj“ je lane sa niških ulica je udomljeno više od 100 pasa. To je razlog zašto organizujemo ovu akciju, da podignemo svest građana da treba udomljavati i da skrenemo pažnju na problem pasa lutalica“, rekao je Ivan Mihajlović, generalni direktor JKP „Mediana“.

Grad Niš nudi besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa.

Mihajlović je podsetio kako je ovo preduzeće sa udruženjima PIT i ZOO Planet u gradu postavilo kućice za napuštene pse, kako bi se oni sakrili od lošeg vremena. Zbog broja pasa potrebno je da se prihvatilište proširi, ističe on.

„Kapacitet prihvatilišta je uglavnom uvek pun. Sklanjali smo pse i oko Nove godine, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Veliki broj pasa se skloni na godišnjem nivou i prođe tzv. CNR program, gde se kastriraju, sterilišu i označavaju evidencionim mikročipom, vakcinišu obaveznom vakcinom protiv besnila i nakon toga vraćaju na lokaciju“, rekla je advokatica Nina Krstić iz udruženja PIT.

Iz Grada su najavili mogućnost kažnjavanja vlasnika koji su se odrekli i napustili ljubimce, jer kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, kažnjavanje nesavesnih vlasnika je neophodno, jer presude u korist građana koji su zadobili ujede pasa plaća Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com