Društvo

Davidović: Lokalne i regionalne vlasti zaista mogu da promene živote mladih migranata

Učešće na panelu „Evropske, nacionalne i lokalne politike i kontekst“ u okviru međunarodnog pokretačkog događaja „Samopouzdanje puni 18 godina – podrška deci migranata i izbeglica u tranziciji u odraslo doba“ 18. aprila 2023. u Evropskom omladinskom centru u Strazburu uzela je i članica Kongresa zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović koja je istakla odgovornost gradonačelnika, gradskih većnika i regionalnih predstavnika da olakšaju tranziciju mladih izbeglica u odraslo doba.

“Čim napune 18 godina, njihova promena pravnog statusa dovodi do neizvesnosti, a od mnogih se očekuje da se vrate u nepoznate gradove u svojim zemljama porekla, dok drugi moraju da se prilagode samostalnom životu u svojim sredinama”, poručila je Davidović.

Ona napominje da mnoge usluge koje mogu olakšati ovu tranziciju, kao što su stanovanje, obrazovanje i zdravstvena zaštita, spadaju u nadležnost lokalnih i regionalnih vlasti. Predstavila je rad Kongresa na podršci evropskim gradovima, gradovima i regionima u suočavanju sa izazovima u vezi sa tranzicijom mladih migranata u odraslo doba, na primer kroz smernice za politiku u svom izveštaju o deci izbeglicama bez pratnje i kroz konkretne primere dobre prakse u prvom tomu svog Priručnik o ljudskim pravima.

Davidović je takođe navela primere iz Srbije o tome kako se mladim migrantima može pružiti podrška u njihovom prelasku u odraslo doba, posebno kroz stručne kurseve, koji takođe doprinose boljoj integraciji povezujući omladinu izbeglice i migrante sa lokalnim zajednicama.

“Ukoliko postoji podrška, omladina izbeglica i migranta pokazuje veliku motivaciju za lični napredak, a njihova otpornost i sposobnost prilagođavanja novim životnim okolnostima, kao i spremnost da se suoče sa situacijom i preuzmu inicijativu su izuzetni”, zaključila je Davidovićeva.

Događaj su organizovali Specijalni predstavnik Saveta Evrope, generalnog sekretara za migracije i izbeglice (SPGS), Odeljenje za mlade i Odsek za programe saradnje – Generalni direktorat za ljudska prava i vladavinu prava (DGI) uz podršku islandskog predsedavanja Savetom Evrope i Fonda Evropske unije za azil, migracije i integraciju (AMIF).

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ne razumem u kakve nas integracije gura Evropa. U svim segmentima života i rada ispod smo, iole prihvatljivih merila jednoga skromnog i priželjkivanog bitisanja. A Vi, laskate toj, truloj Evropi, i prsite se pred njom našom moći /!?/ i dobročinstvom. Kakve li ironije.

  2. Nije ona clanica, nego je Nis clan. A to sto je na zalost ona zamenica namesnice, to je nazalost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com