Društvo

Nebojša ima jato od 600 golubova. Za njega je to život

Kada sam nedavno govorio o nastanku golubarstva u Nišu, nisam ni slutio toliku vašu pozitivnu reakciju na plemenitost goluba, njegovu vrednost i ljubav, a i na golubare čija se sudbina pretvorila u pesmu i koji u golubove gledaju kao u male bogove. Kada pričaju o svojim jatima, reči su im toplije od osmeha i sele se u dušu, tako da nemožete izbeći novu priču.

Nalazimo se u poseti Nišliji Nebojši Djordjeviću, jednom od najvećih zaljubljenika u golubove, koji u svakog od njih gleda kao u prijatelja, druga i najsjajniji dukat. Nebojša ima jato oko 600 ovih prelepih i vrednih ptica i to je najbrojnije jato, ne samo u Nišu. A sve je krenulo u ranom detinjstvu.

“Obično kada smo mali imamo svoje igračke ali hteli bi kucu ili macu, a ja sam izabrao golubove. I pored negodovanja roditelja, evo već pedeset i nešto više godina, ja čuvam svoju ljubav iz detinjstva.”

Foto: T.S.

Niš je grad golubova i golubara i po broju je vodeći u Srbiji, a takodje ovde se gaje najbolje vrste.

“U Nišu su se ranije čuvali Niški crveni i crni visoko letači, a od kada su počela takmičenja, prešli smo na plave visoko letače kojih ima u tri boje, plavi sivi, kako ih mi zovemo gugutani, tikiri i mavije po niškom. To su golubovi koji mogu da lete po 16 i više sati.”

Foto: T.S.

Dvadeset sedam je golubarskih udruženja u Nišu, zavidan broj golubara i to pokazuje koliko je golubarstvo strast.

“Zaista je veliki broj klubova ali to je možda rezultat u takmičenjima jer to je veliko rivalstvo.”

Nebojša Đorđević, golubar iz Niša; Foto: T.S.

Nebojša se ne hvali mnogo svojim rezultatima i funkcijama ali znamo sigurno da je mnogo doprineo razvoju Niškog golubarstva.

“Već 20 godina sam predsednik udruženja kluba Car Konstantin 116, a bio sam i 8 godina predsednik Opštinskog saveza Niša, i evo treći mandat mi je predsednika Regionalnog saveza koji se sastoji od 76 udruženja i 2200 članova. Što se nagrada tiče, bilo ih je dosta. Izdvojio bih let mog goluba od 12 sati 48 minuta i let od 15 sati i 46 minuta. To je ono značajnije.”

Oko 600 golubova mnogo je obaveza, mnogo posla ali je ljubav i strast jača od svega.

“Ima u Srbiji jata i od 1000 a i od 2000 ptica. Kada se nešto voli nije ni teško. Mi smo inače fanatici, a da je drugačije, ne bih ni ja drugovao sa golubovima.”

Foto: T.S.

Ostavljamo Nebojšu Djordjevića u njegovim snovima i mislima i znamo da ta strast i ljubav nikada neće prestati. Ima li nešto lepše.

Prolepšala se šarena jesen i stigla na vreme, mesec je odveo izgubljenu noć do svitanja i polako se otvorilo nebo. Oblaci se razilaze i nemože san da se sakrije. Otvara se golubiji poligon i dan se pretvara u ćutanje ptica. Osmehuje se njihova senka kao usamljeni svetionik i čekanje dana. On u pesmi opevan, na slici, u duši i srcu. Njegovoi veličanstvo golub.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com