Društvo

Golubovi Nišlije Batice Cvetkovića osvojili republičko nebo

Golubovi Nišlije Batice Cvetkovića ponovo su pokazali da su najbolji u Srbiji. Na republičkom takmičenju u juniorskoj konkurenciji jato od devet golubova iz njegove odgajivačnice je letelo ukupno 10 časova i 55 minuta. Ovo nije prvi Cvetkovićev uspeh. Njegovi visokoletači doneli su mu prvo mesto i na Prvenstvu Srbije i 2017. godine, sa ostvarenim rezultatom od 14 časova i 35 minuta, ali u konkurenciji seniora.

Od 2009. godine od kada se bavi golubarstvom Cvetković neprekidno sa svojim golubovima beleži uspehe. Njegovi golubovi su među najboljima u Srbiji, a za to je kako ističe zaslužena konstantna nega i ljubav koju im pruža. Fizička spremnost njegovih golubova donosila mu je i Balkanske medalje. Njegov golubarnik broji čak 200 golubova, a za ovakave uspehe neophodna su velika ulaganja. Ljubav prema golubarstvu ima od malena. Živeo je na selu i samim tim zavoleo životinje.

“Na Prvenstvu Srbije su se takmičili mladi golubovi, koji su se izlegli ove godine. Bilo je teško odabrati najbolje od tolikog broja, ali moram da priznam da je selekcija bila stroga. Više puta su leteli, a nakon toga se odvajaju primerci koji najduže lete. Posrećilo mi se tog dana da budu najbolji u Srbiji. Najduži let u jatu od devet golubova, imao je jedan koji je leteo čak 11 časova i 30 minuta. “, objašnjava Cvetković Niškim Vestima.

Srpski savez golubara broji 12.000 članova. Za veoma kratko vreme golubovi Batice Cvetkovića se nalaze među prvih 100 na rejting listi, a u regionu je on najuspešniji takmičar. Svoje golubove kaže hrani specijalnom hranom koja se uvozi iz Belgije, daje im i vitamine i razne druge preparate. Mnogi bi želeli da imaju goluba iz njegove odgajivačnice, ali ih on uvek razočara, jer ih ne prodaje. Često ih i izgubi, jer zbog velikih vrućina golub ne može da siđe, a pošto su njegovi golubovi među najboljima onaj ko ga uhvati obično ga ne vraća.

“Retko se desi da mi neko vrati goluba, svi žele da ga zadrže. Ukoliko hoće da kupi od mene goluba, ne može, jer ih ja ne prodajem, ja ih volim i čuvam ih iz ljubavi, a ne iz komercijalnih razloga”, rekao je Cvetković.

Da je ljubav velika govori i podatak da je i svoju radnju koju ima u naselju Pantelej takođe nazvao “Golub”.

Možda je nekome i čudno kada vidi golubare da gledaju u jedva primetne tačke na nebu, ali oni u tome uživaju. Za njih kažu da su posebna fela, da žive i na zemlji i na nebu. Njihov su svet malo više ptice nego ljudi i zbog toga se osećaju dobro. Visokoletači “šampiona sa Nišave” obaraju rekorde dok kruže plavim prostranstvima, ali se ipak vrate kući kada se umore, jer ih tu čeka dobra nega i pre svega ljubav.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com