DruštvoMoja priča

Svaki golub mu je jedan drug. Nebojša ima jato od oko 600 golubova

Nebojša Đorđević, na Jugu Srbije poznat kao Neša Golubar, i dalje čuva inpozantan boroj ove ptice. U njegovom golubarniku trenutno je između 500 i 600 golubova. Kaže nisu svi njegovi, tu su i ove ptice od njegovih prijatelja. Za golubove kaže da mu je svaki po jedan drug.

Njegovo jato je jedno od najbrojnijih u ovom delu Srbije. A kod njega su došli sa svih strana.

“Neke su mi poklonili prijatelje, a neke sam prihvatio kada su golubari odlazili sa ovog sveta. Oni nas podsećaju na te ljude koji su otišli”, kazao je Neša.

Golubarstvo nije aktuelno kao pre, govori nam čovek koji više od 50 godina čuva golubove i oko 20 godina je bio na čelu saveza golubara ovog dela Srbije. Priseća se i da je bilo mnogo više druženja golubara. Toga sada nema, kao da je došao neki drugi svet.

Šinter mala više ne posti, a tu su golubari sedeli ispod kajsije, pili rakiju i pričali o golubovima. Taj duh starog Niša nam se izgubio. Sve manje imamo mladih golubara, a sve više odlaze stari golubari i puštamo nekome golubove na sahranu”, kazao je Neša.

Od malih nogu je zavoleo golubarstvo. Nikada se nije pokajao. Čuva i mačiće i pse, ali golub je njegova fascinacija. Nikada se zbog toga nije pokajao.

“Rođaci su moji čuvali golubove, ali prvog goluba kojeg sam imao bio je ara, koji je kod mene pao sa 7 godina”, priseća se Neša i dodaje da od tada niko nije mogao da ga odvoji od golubova.

Otkriva nam i osećaj koji ima dok gleda u golubove kako osvajaju nebo.

“To je refleksivna navika, kada ustaneš prvo pogledaš u nebo da vidiš kakav je dan. Ja ovde pijem kafu sa Svetim carom Konstantinom. Pustim golubove, gledam u nebo, a on odozgo gleda dole u svoj letnjikovac”, govori nam Nebojša koji golubove čuva odmah preko puta arheološkog nalazišta Mediana.

Objašnjava da svakog goluba zna. Svaki golub mu je jedan drug i golubove koje je dobio ne poklanja.

“Ja im kažem ako vam dam goluba, tog čoveka više ne vidim u golubarnik. Ovde imam mnogo golubova od drugara i prijatelja, ali i od vrhunskih golubara”, zaključio je Neša.

Kaže da je možda za nekoga ovo skup sport, ali za njega, kada je ostavio cigarete više to nije. Objašnjava da je kilogram hrane oko 20 dinara, a kutija cigarete 350 dinara. Sa kilogramom se hrani 30 golubova. Golubovi će biti centar njegovog života sve dok ne dobije unučiće, a onda će videti kako će. Oni mu služe za opuštanje, to jeste obaveza, ali i hobi koja ga rasterećuje i vodi u novi svet, bez problema i svakodnevnih obaveza.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com