Društvo

Nastavlja se saradnja NIŠKE SA RUSKIM ŠKOLAMA: Istorija spaja dva naroda

Osnovna škola „Bubanjski heroji“ iz Niša je već duži niz godina je u međunarodnom projektu sa školama iz Ruske Federacije, koje predvodi profesor istorije Đorđe Bojanić.

I ove školske godine ova uspešna saradnja sa ruskim školama se nestavlja, a niški đaci će sarađivati sa osnovnom školom broj 11 iz grada Šuje koja ima oko 700 đaka.

“Cilj ove saradnje je uvek isti, upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim temama, kao i proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije”, kaže Đorđe Bojanić.

“Tema koju ćemo obrađivati tokom prvog polugodišta biće “A kada su to Rusi pomogli Srbima”, pitanje koje često, u razgovoru sa drugima i po medijima čujem i čitam. Zato će ovu temu činjenično razraditi na časovima dodatne i ambijentalne nastave, ruski i srpski đaci. Biće reči i o Srpskoj pomoći Rusima”.

Prepoznajući zajednički interes koji ima za cilj razvoj međunarodnih društvenih odnosa između škola, uključuje raznovrstnu obrazovnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije, jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid đaci upamte svoje školske dane, kaže Đorđe Bojanić. Kako bi lakše ostvarili ovaj cilj i približili srpske i ruske đake na najneposredniji način, snimljeno je i nekoliko filmova.

“Svi filmovi su urađeni u korelaciji predmeta istorije i veronauke. Veliki doprinos u realizaciji ovoh dokumentarnih filmova ima i veroučitelj OŠ „Bubanjski heroji“ đakon, Dejan Jovanović”, dodaje Bojanić.

U oktobru će saradnja ovih škola biti predstavljena i naNaučnoj konferenciji u Armavilu u Rusiji.

“Kako kruna dugogodišnje saradnje sa ruskim školama je poziv iz Rusije, tačnije iz Armavira koji je OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša dobila za učešće na XI Međunarodnoj Kubansko-Terskoj naučno-praktičnoj konferenciji ,,Iz istorije i kulture linejnih kozaka Severnog Kavkaza“, koja će se održati u državnom pedagoškom univerzitetu u Armaviru u periodu od 24. do 30. oktobra. Ova naučno-praktična konferencija je u organizaciji uprave grada Armavira i državnog pedagoškog univerziteta u Armaviru”, kaže Đorđe Bojanić i dodaje:

“Zahvalan sam organitorima konferencije što su prepoznali vrednosti našeg rada i pozvali nas na ovu prestižnu naučnu konferenciju da predstavimo naš rad.Kroz dugogodišnju saradnju, kroz ovaj ruski obrazovni projekat mi smo zajednički obradili više različitih tema u saradnji sa više različitih škola u Rusiji”

Srbi koji su obeležili istoriju Rusije, Ruski pukovnik Rajevski, Srpska slava i rusko ispijanje čaja, Ruski knez Vladimir, Sveti Sava kao prosvetitelj Srpski i njegovom uticaj u Rusiji, Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka, Ruska emigracija u Srbiji, samo su neke od tema koje su učenici iz Niša obraživali sa svojim vršnjacima u Rusiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com