Društvo

(VIDEO) VREME JE! Za rezoluciju o genocidu! Tekst rezolucije

Ponovo se pokrenula inicijativa za izglasavanje Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

Pokret Srba Krajišnika Vas poziva da potpišete peticiju povodom prikupljanja potpisa o donošenju Rezolucije o ustaškom genocidu nad srpskim narodom u NDH u periodu od 1941. do 1945.god.

Potpišite i podelite na svojim profilma i društvenim mrežama peticiju za donošenje Rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u NDH.

Peticiju možete da potpišete OVDE.

Pokretač inicijative je Pokret Srba Krajišnika na čelu sa Miletom Bosnićem.

Predlog rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, pripadnicima vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve, tokom Drugog svetskog rata.

PREAMBULA REZOLUCIJE

U cilju istinskog sagledavanja stradanja Srba, negovanja kulture sjećanja, pamćenja i odavanja pomena nevinim srpskim žrtvama, smatramo da je donošenje Rezolucije o genocidu u NDH nad Srbima pripadnicima vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve tokom Drugog svetskog rata, koji je po svireposti i načinu izvršenja nezapamćen u savremenoj istoriji civilizacije, od najvećeg značaja. Jedini razlog za njihovo potpuno uništenje je što su Srbi i što su pravoslavne vere. Pravoslavni vjernici Srpske Pravoslavne Crkve.

Genocid nad pravoslavnim Srbima u NDH bio je sistematski planiran i provođen progon i istrebljenje pravoslavnih Srba od djeteta u majčinoj utrobi do nepokretnih staraca, ne praveći razliku po polu i godinama, od strane ustaškog režima u NDH u periodu između 1941. i 1945 godine. Genocid je sprovođen kroz mučenjem, silovanjem i pogubljenjem na licu mjesta, pred kućom i u kući, u njivi, na unaprijed pripremljenim mjestima za masovna pogubljenja bez upotrebe vatrenog oružja, streljanja, u pećinama i bacanjem u kraške jame, u crkvama, koncentracionim logorima, uništavanjem i pljačkanjem imovine, deportacijama, etničkim čišćenjem, prisilnim preobraćanjem u katolike i Hrvate,uništavanjem crkava i manastira, crkvenoga blaga i crkvenih knjiga, pretvaranjem pravoslavnih crkava i manastira u katoličke, uništavanjem spomenika kulture, paljenjem knjiga, mijenjanjem imena mjesta i ulica, zabranom ćirilice, ukudanjem srpskih škola, i kulturnih institucija i sportskih društava…

Na prostoru NDH postojao je sistem koncentracionih logora, kao logora za masovno uništenje, prije nego u njemačkom rajhu. Jasenovac, Jadovno, Slano, Metajna…. su po načinima mučenja i ubijanja, monstruoznosti prevazilazili njemačke logore. U NDH su postojali, što je nezabilježeno u ljudskoj istoriji, i logori za djecu u Sisku, Jastrebarskom, Lobogradu…

Vršena su masovna pokrštavanja Srba pravoslavnih u Hrvate katolike pod pretnjom smrću. Pod pokroviteljstvom katoličke crkve u Hrvata, djeci su menjali identitet i vjeru, pravili su od njih Hrvate i sa novim identitetom, imenom i datumom rođenja davali ih na usvajanje, nakon što su im roditelje pobili ili ih poslali u logore.

Genocid nad Srbima je sprovođen u skladu sa ustaškom velikohrvatskom ideologijom Ante Starčevića i Ante Pavelića, a uz učešće kompletnog državnog aparata, vojske, policije, katoličke crkve, kao poseban projekat samo za NDH, jer je uništenje Jevreja i Roma bilo po nalogu nacističke Njemačke ne samo u NDH već u svim kvislinškim državama. Kao takav genocid nad Jevrejima kao Holokaust ili Šoa i Romima kao Porajmos ili Samudaripen je osuđen.

Zbog toga smatramo, da je donošenje jedne ovakove Rezolucije od istorijskog i civilizacijskog značaja u pomen i sećanje na one koji su izgubili svoje živote samo zato što su druge vjere i nacije, i opomena da se tako nešto nikad i nikome više ne desi.

Predlažemo da REZOLUCIJA O GENOCIDU NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE NAD SRBIMA TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA glasi:

Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje da zločin nad Srbima izvršen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od strane ustaškog državnog aparata, na području današnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srema, predstavljaju smišljen i planiran genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenoj 9. decembra 1948. godine, Rezolucijom 260 A(III) Generalne skupštine UN.

ZATIRANjE (istrebljenje, pogrom, pokolj, srbocid) kao genocid nad Srbima, vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve je plansko uništavanje i brisanje tragova njihovog postojanja na prostoru Nezavisne Države Hrvatske.
Narodna skupština Republike Srbije poziva sve države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, da osudama ovog genocida doprinesu pomirenju, uspostavljanju trajnog mira i sprečavanju da se takvi zločini nikada ne ponove.

Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje obavezu da se u roku od šest mjeseci od usvajanja ove rezolucije izvrši dopuna krivičnog zakonika Republike Srbije, kojim će se poricanje i relativizacija zatiranja kao genocida izvršenog nad Srbima pripadnicima vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ustanoviti kao krivično delo, odgovarajuće sankcionisano.

Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje 28. april (može i dan kad je osnovan logor Jadovno ili dan kad je napušten Jasenovac) kao DAN SJEĆANjA na žrtve genocida, DAN ZATIRANjA. Na taj dan su godine ustaše izvršile u Gudovcu kod Bjelovara prvi masovni zločin nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje obavezu i ovlašćuje Vladu Republike Srbije da na jednom mjestu za sve žrtve ZATIRANjA sagradi Muzej Zatiranja Srba – Memorijalni centar ili grobnicu za sve stradale Srbe, kao mjesto sjećanja, sabranja, odavanja pomena i istraživanja stradanja Srba u XX veku.

Utvrđuje se obaveza državnih organa, javnih servisa, prosvetnih i kulturnih institucija da izrade planove i programe obilježavanja dana sjećanja na žrtve zatiranja, genocida izvršenog nad Srbima pripadnicima vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U svim osnovnim i srednjim školama na taj dan traba organizovati čas, u cilju upoznavanja učenika sa izvršenim zločinima, objašnjavanjavati uzroke i podizanja svesti o potrebi negovanja mira, unapređenja ljudskih prava, međureligijske i međunacionalne tolerancije. Crkvenim zvonima i sirenam pozvati da sve stane na minut i da se na taj način oda pomen žrtvama.

Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da na dostojan način obilježe, održavaju i obezbeđuju sva mesta na kojima su izvršeni zločini, kolektivne grobnice, jame, bezdanke i vrtače, logori, crkve i da omogući da se na tim mestima odgovarajućim aktivnostima odaje počast i čuva sjećanje na žrtve zatiranja.
Ova rezolucija stupa na snagu osmog dan od dana od dana objavljivanja u ,,Službenom glasniku Republike Srbije,,.

Od 15. februara 2024. god na Sretenje krenula je inicijativa za potpisivanje peticije.

Pokret Srba Krajišnika Vas poziva da učestvujete u reklamnom spotu povodom prikupljanja potpisa za peticiju o donošenju Rezolucije o ustaškom genocidu nad srpskim narodom u NDH u periodu od 1941. do 1945.god.

Spot je zamišljen na takav način da se u njemu pojave istinski rodoljubi i patriote spremni da pomognu ovoj plemenitoj ideji.

Dovoljno je da napravite kratak video zapis na kojem govorite “VREME JE” i snimak pošaljete na ovaj telefonski broj putem vibera +381 64 544 7778.

Nadam se da je došlo vreme posle osam decenija da i Srbi izglasaju svoju rezoluciju o genocidu. Kao takav Genocid nad Jevrejima (Holokaust ili Šoa) i Romima (Porajmos ili Samudaripen) je osuđen… a nad Srbima nije.

Genocid nad Srbima u NDH zaslužuje zasebnu rezoluciju zbog monstruoznosti, masovnosti stradalih i brutalnosti neviđenih razmera i načina ubijanja ljudi samo zato što su bili Srbi i pravoslavci.

Osuda ovog genocida doprinela bi i pomirenju, uspostavljanju trajnog mira i sprečavanju da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Hvala Bogu, da je ogromna većina ovu inicijativu pozdravila i ukazala na veliko poštovanje.

Ali, neverovatno je da ovakva rodoljubiva inicijativa mora da se minira i guši od strane pojedinaca.

A mi takvu rezoluciju nismo i ne možemo da izglasamo osam decenija.

Umesto da se za to izbori udruženje istoričata, i ukaže na tu potrebu, mi ćutimo… inicijativu nikada nismo pokrenuli.

Nismo se izborili ni za naziv kao što imaju Jevreji i Romi… nismo pokrenuli ni inicijativu za izgradnju Muzeja zatiranja Srba ili grobnicu za sve stradale Srbe u 20.veku (kao što imaju Jevreji za svoje stradanje) za stradanje Srba u NDH (ili za sve Srpske stradalnike u 20.veku).

Vreme je da naše žrtve izađu iz jevrejskog holokausta, da dobijemo naziv za naše žrtve i izgradimo Muzej zatiranja Srba ili grobnicu za sve stradale Srbe u 20.veku, naglašava Đorđe Bojanić.

Potpišite i podelite na svojim profilma i društvenim mrežama peticiju za donošenje Rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u NDH.

Peticiju možete da potpišete OVDE.

DOK BUDEMO PAMTILI DOTLE ĆEMO POSTOJATI !!! Zločin koji ne smemo da zaboravimo!

ŽIVELA SRBIJA!

Priredio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com