Društvo

Menjaju se strujomeri – Isključenje struje na DUGME

Čačak, Niš i Kraljevo prvi će imati pametna brojila. Svakodnevno će se pratiti potrošnja struje u 205.000 domaćinstava, a elektrodistributivne jedinice moći će da smanje gubitke na mreži. Saša Stefanović, direktor Poslovnog sistema “Elektrodistribucije Srbije” rekao je za RTS da će sa novim brojilima greške biti svedene na minimum, kao i da će moći preventivno da deluju i spreče neovlašćenu potrošnju. Pored toga, obavljaće i daljinsko upravljanje potrošnjom i po potrebi isključivati merna mesta.

 

Ističe da će, pored toga, potrošači imati i uvid u svoju potrošnju – moći će da znaju kakav je kvalitet isporučene električne energije i moći će da utiču na svoju potrošnju time što će znati koliko u nekom trenutku troše.

“Dakle, greške će biti smanjene na minimum ili ih, nadamo se, neće ni biti. Sve ono što je čovek mogao da pogreši prilikom očitavanja ili prilikom unošenja podataka – te greške i reklamacije biće eliminisane. Imaćemo jedan kvalitetniji i brže izdat račun”, poručuje Stefanović.

Stefanović naglašava da će novim projektom svi potrošači imati jednovremeno, pravovremeno, brzo i efikasno očitavanje električne energije, kao i da će kompletni podaci automatski stizati u softver za obradu podataka i izdavanje računa.

Stefanović je ukazao da smo na početku tog procesa, kao i da je u ovom trenutku jedino potpisan ugovor o kreditu za softver i druge potrebne uređaje.

Dodaje da su stvoreni preduslovi za pripremu tehničke dokumentacije i za raspisivanje javne nabavke, pre svega za izbor konsultanta, a zatim i za izbor isporučioca opreme.

“Ovaj proces u skladu sa procedurama teče u narednih šest do devet meseci. Nadamo se da ćemo otprilike u ovo vreme sledeće godine imati komercijalni ugovor i da ćemo krenuti sa ugradnjom brojila”, dodaje Stefanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. A ovi što kradu struju i ovi što ne plaćaju račune i otpisuju im posle dug kada preteraju preko 100.000 din?. Šta oni da rade kada im uvedu ovakva brojila?. Pitam za drugara….

    1. Pa ko se zakačio na Đerdap direktno za njega nisu bitna brojila i onako ne registruju potrošnju . A što se tiče otpisa dugova u ovoj zemlji apsurda i nepravdi uvek je bilo bolje dugovati nego štedeti ! Zato nam nikakve investicije i reforme neće pomoći , ako se ne raskrsti sa takvom praksom propast nam ne gine .

  2. Da…i postavite strujomere koji registruju tako da uređaj na kome fabrički piše da troši 3kw/h na vašim strujomerima beleži 6kw/h…ali ko će sa vama da izađe na kraj…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com