Magazin

LEPOTE SRBIJE: Obiđite vodopade na Staroj planini

Kao i svake, tako i ove godine, nekoliko dana pre masovne planinarske akcije na Staroj planini, uređena je staza i pripremljen sve za bezbedan odlazak većeg broja ljudi u carstvo vodopada na Staroj planini, najavio je za Srbija Vesti Petar Stefanović, jedan od organizatora ove planinarske akcije koja počinje u subotu, 22. aprila.

U knjizi “Vodopadi Srbije” naveden je podatak da se od ukupnog broja vodopada u Srbiji trećina nalazi na Staroj planini. Samo dve godine po izlasku knjige i daljeg istraživanja te planine, slobodno se može reći da je taj podatak netačan i da je na Staroj planini polovina srpskih vodopada, a planina još uvek nije potpuno istražena!

“Velika voda u Jarišorskom i Krmoljskom dolu kao i na Studeničkoj reci, odnela je ranije napravljena brvna pa smo prilično truda uložili da bi omogućili bezbedan prelaz preko reka i potoka.  Svi mostići i brvna su ručni radovi i za njihovu izradu nismo koristili alate koji na bilo koji način narušavaju ekologiju a od materijala smo koristili isključivo oborena debla koja smo nalazili pored reke ili u samom koritu potoka”, kazao je mladi planinar.

Donji Krmoljski vodopad visine nešto manje od deset metara

“Planinska sela pate od nedostatka ljudi, a takav je slučaj i sa selom Topli do pa se može reći da akcije ovakvog tipa imaju dvostruku korist. Mi, planinari uživamo na planini a stanovnici Toplog dola prodajući nam svoje proizvode iskreno nam se raduju svaki put kad dođemo. Prvu masovnu akciju sa više od sto učesnika izveli smo 2015. godine i sada bi smo već mogli reći da ona postaje tradicionalna. Po završetku te akcije u seoskoj prodavnici prodato je više pića i grickalica nego za nekoliko meseci u nazad. Zahvaljujući našoj akciji i prezentaciji tog kraja na internetu, sve je teže pronaći smeštaj u Toplom dolu a selo je oživelo,” objasnio je Stefanović.

Polazak planinara iz sela Topli do i povratak u isto selo po obilasku vodopada
Čunguljski vodopad visine 45m

“Od Toplog dola i 919 metara nadmorske visine (mnv) kretaćemo se spektakularnom stazom uz Javorsku reku, koja sa svojim pritokama predstavlja pravi biser a pogled na vrhove u okruženju prekrivene snegom ostavlja bez daha. Krajnji cilj je Čunguljski vodopad od 45 metara visine a nalazi se na 1150 mnv. U istom danu posetićemo i vodopad Bukovački do, Krmoljski vodopad i Mali Čunguljski skok”, zacrtana je ruta planinarske ekspedicije.

 

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com