Društvo

Svečano otvoren peti po redu „KONSTANTINOVI DANI PROKTOLOGIJE“

Niški Univerzitetski klinički centar, u organizaciji Klinike za digestivnu hirurgiju, od danas je, peti put zaredom, domaćin desetinama najeminentnijih stručnjaka iz oblasti koloproktologije iz Srbije, Evrope i sveta, koji su imali tu čast, da prihvate učešće u predavanjima na ovogodišnjem, dvodnevnom, nekada simpozijumu, a sada velikom kongresu „Konstantinov dan“.

Glavna tema ovogodišnjeg, inače najvećeg skupa u regionu iz ove hiruške oblasti, obuhvata savremeni aspekt lečenja kolorektalnog karcinoma, upalnih bolesti, ali i sve dominantnije prisustvo proktologije u hirurškoj praksi.

Oko četrdeset predavača će održavati visokostručna i naučna predavanja, a biće obavljena i operacija u sali niškog UKC-a, koju će učesnici imati prilike da uživo prate iz amfiteatra. Kako kažu organizatori, upravo će tom razmenom iskustava domaćih i inostranih imena u kolorektalnoj hirurgiji, unaprediti i pružanje zdrastvenih usluga pacijentima, koji su, svakako, svima na prvom mestu.

Nakon godina Covid-a 19, tradicionalni međunarodni kongres koloproktologije “Konstantinovi dani”, u organizaciji Klinike za digestivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, ove godine održan je u amfiteatru niškog Naučno- tehnološkog parka. Prema rečima domaćina i organizatora, prof. dr Gorana Stanojevića, rukovodioca Klinike za digestivnu hirurgiju UKC Niš, broj od gotovo dve stotine učesnika, upravo pokazuje važnost ove grane medicine i dostignućima u toj oblasti.

Prof. dr Goran Stanojević, rukovodioc Klinike za digestivnu hirurgiju UKC Niš

“Ono što je bitno jeste da ove godine imamom 16 predavača iz zemalja EU i sveta i preko 20 stručnjaka iz naše zemlje, sa kojima ćemo razmeniti znanja i iskustva i na taj način videti gde se nalazi naša zemlja, kada je reč o ovoj oblasti medicine. Ovaj stručni sastanak upravo ima zadatak da pokaže da pravovremena dijagnostika sa najsavremenijim načinima hirurgije i veštačke inteligencije ima za cilj da pomogne u lečenju naših pacijenata”, naveo je prof. dr Stanojević i dodao da je kao dugogodišnji hirurg, veoma zadovoljan znanjem i iskustvom koje lekari u našoj zemlji poseduju.

Na dostignuća i uspehe svojih kolega, ali i zaista velikoj posećenosti Kongresu, ponosni su iz Uprave UKC-a Niš.

Klinika za abdominalnu hirurgiju ima dobru opremu i zaista vrhunske stručnjake i meni je zaista drago što niški UKC, održava taj nivo kvaliteta i ima kapacitete da ne samo obavlja komplikovane zahvate, već i da edukuje kolege iz okolnih centara. Ponosan sam da smo, po ko zna koji put, danas, bili svetska naučna baza iz jedne oblasti medicine i domaćini eminentnim stručnjacima koji su ovde razmenjivali znanja i iskustva.

„Konstantinov dan“, kao Internacionalni koloproktološki simpozijum, prvi put je, u gradu na Nišavi održan 2013. godine, a tokom godina, zahvaljujući novoj, najmodernije opremljenoj zgradi Kliničkog centra Niš, i odličnoj saradnji sa Medicinskim fakultetom, Niš je, prema rečima stručnjaka, tokom ovog stručnog skupa „svetska prestonica koloproktologije“.

Kongresu je, osim domaćih stručnjaka, prisustvovao i veliki broj inostranih predavača kako iz regiona tako i iz Velike Britanije, Španije, Austrije, Grčke, Meksika, Litvanije i sa Kipra

Više o kongresu možete pronaći na zvaničnom sajtu constantinesdays.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com